Wim Smets

Alpinist en topmanager

De kracht van deze spreker
  • Avontuurlijk
  • Leiderschap
  • Ondernemen
Talen :
  • Nederlands
  • Frans
  • Engels

Wim Smets is expeditieleider en op dit moment Belgisch recordhouder in het beklimmen van bergen hoger dan 8000 meter. In totaal bereikte hij al vijf keer de top van een berg van meer dan 8.000 meter hoog. Verder is hij ook de derde Belg die de “Seven Summits” (de hoogste berg van elk continent) beklom. Naast het bergbeklimmen heeft Wim een topfunctie voor een vooraanstaand IT bedrijf, waarvoor hij de gehele wereld rondreist. Het is een man met veel ambitie die houdt van uitdagingen. Dit laat hij ook zien in zijn presentaties.

Managers kunnen leren van bergbeklimmen
  • Moments forts

Wim Smets is als spreker in de eerste plaats een inspiratiebron. Hij laat op zijn eigen bescheiden manier een diepe indruk na op zijn toehoorders. Hoewel weinig toehoorders een piek van 8000 meter hebben beklommen, slaagt hij erin zijn publiek te boeien met zeer herkenbare verhalen, over het aangaan van uitdagingen, het keihard werken aan een project, veranderingen en het oplossen van problemen. Naast lezingen voor een algemeen publiek weet Wim Smets als geen ander een managementpubliek te boeien.

The only way is up
Bergbeklimmen is jezelf tot het uiterste drijven en dat vereist een grote dosis doorzettingsvermogen. Wim Smets deelt de lessen die hij geleerd heeft op extreme hoogte en legt op een verhelderende manier uit hoe deze lessen ook toepasbaar zijn op de werkvloer en in het dagelijkse leven. In de zone des doods, boven de 8000 meter, is het immers dodelijk om de verkeerde doelstellingen na te jagen. En vasthouden aan het originele plan terwijl de weersomstandigheden gewijzigd zijn, kan ertoe leiden dat je de top niet bereikt.

Een piek van 8000 meter beklimmen is een ook groepsuitdaging, waarbij je leven kan afhangen van de andere teamleden. Uit ervaring weet Wim Smets dat je maar beter een divers team kan bouwen, waarin alle noodzakelijke vaardigheden vertegenwoordigd zijn.

Een piek in het hooggebergte is een bovendien gevaarlijke omgeving. Je kan de risico’s wel beperken, maar een zekere mate van risico is inherent aan elke uitdagende onderneming. Zonder risico’s zal je ook heel wat opportuniteiten in het leven aan je moeten laten voorbijgaan. Onderweg zullen niet alle omstandigheden onder je controle zijn. Hoe je op die omstandigheden reageert, kan je wel zelf bepalen. En om een betere klimmer te worden, moet je bereid zijn om uit je comfort zone te verlaten en te leren van de fouten die je maakt.

Wim legt op een verhelderende manier uit hoe hij zijn ervaring als IT-manager kan toepassen in klimexpedities en omgekeerd. De twee carrières versterken elkaar en u zit op de eerste rij om lessen te trekken uit de ervaringen van deze gevoelvolle spreker. In deze boeiende voordracht krijgt u op een unieke manier levenslessen en nieuwe inzichten aangereikt.

Het leven zoals het is: bergbeklimmen
Alpinisme is meer dan een wandeling waarbij het pad plots nogal steil omhooggaat. En niet elke bergbeklimming wordt geteisterd door levensgevaarlijke sneeuwstormen op het gevaarlijkste punt van de gletsjer. Maar elke expeditie draait wel omsamenwerken in een multicultureel team, in soms barre omstandigheden, met dat éne doel: de top halen.

Wie het niet ziet zitten om zelf aan een expeditie mee te doen, kan toch uit eerste hand leren hoe het eraan toegaat op enkele duizenden meters hoogte. Hoe begin je eraan, de voorbereidingen, het kampleven, de kou en ontberingen, onverwachtse gebeurtenissen: als doorwinterde spreker slaagt Wim Smets erin u het gevoel te geven dat u er zelf bij was, en u op weg te zetten naar die berg die u altijd al zelf wilde beklimmen.

Impressive keynote from Mountaineer Wim Smets during the Showpad Sales Kickoff. How to bring a team from the basecamp to the top or how to grow a pre-nicorn to a unicorn with a great team. Thanks for the inspiring session!

Biografie

Wim Smets (1968) is een man met ambitie die houdt van uitdagingen. De Antwerpenaar haalde met onderscheiding zijn diploma Toegepaste Economische Wetenschappen aan UFSIA. Met die bagage ging hij in 1990 aan de slag in de IT-wereld terwijl hij tegelijkertijd zijn studies vervolmaakte met een MBA aan de Vlerick Business School. Hij vulde deze diploma's aan met specialisaties, en gaat nu de IT bedrijven van de wereld rond. Ondertussen is hij actief als Global Transformation Director. In die functie reorganiseert Wim de IT-afdelingen van multinationals en overheden. Zijn transformaties beïnvloeden het werk van tienduizenden werknemers. Door de jaren heen woonde hij in Duitsland, Engeland, Ierland en Spanje. In de meeste Europese landen, maar ook in de VS, India, China en de Filippijnen heeft hij transformaties geleid.

Wim maakte naam als veranderingsmanager, die niet boven maar tussen het team staat. “Ik ben niet bang om de mouwen op te stropen, en samen met anderen aan oplossingen te werken. Het gaat weliswaar steeds over IT-transformatieprogramma’s, maar toch zijn het altijd de mensen die het verschil maken: mensen die zich niet goed voelen bij de verandering, of mensen die net heel gemotiveerd zijn. Om succes te behalen, is het essentieel dat je mensen kan begeleiden op deze reis, goed wetende dat de uitkomst voor hun eigen carrière niet altijd duidelijk is. Ik geef mijn program managers veel persoonlijke ondersteuning en investeer heel wat tijd in het coachen van junior project managers.” Om beter aan de noden van zijn teams te kunnen voldoen volgde hij in 2012 nog een opleiding tot Personal Coach en behaalde in 2016 een certificaat in Change management bij PROSCI.

Maar ook buiten de IT-wereld houdt Wim van ambitieuze uitdagingen. Hij is een gepassioneerd bergbeklimmer en legt zich daarbij toe op het extreme hooggebergte. Zijn palmares is zondermeer indrukwekkend. Zo is hij de derde Belg die de “7 Summits”, de hoogste bergen op elk van de 7 continenten, beklom. In 2007 stond hij op de top van de Mount Everest (8850 meter), de hoogste plek op aarde. In 2011 bereikte hij als eerste Belg de echte top van de Broad Peak (8051 meter) in Pakistan en redde daar het leven van een Zuid-afrikaanse klimmer. Als enige Belg probeerde hij de K2 (8611 meter) te beklimmen, maar de expeditie strandde.

In de klimmerswereld staat Wim vooral bekend als de Belg met de meeste 8000-ers. Hij bereikte al vijf keer de top van een berg van meer dan 8.000 meter hoog. In 2012 evenaarde hij het 20 jaar oude Belgische record van Ingrid Baeyens door zijn vierde 8000-er te beklimmen. Tijdens deze beklimming van Manaslu (8163 meter) toonde Wim zich een echte doorzetter door de top te bereiken met een gebroken enkel. 8 maanden later verbrak hij datzelfde record door als eerste Belg de 8.516 meter hoge Lhotse in Nepal te beklimmen.

Hoogtepunten

  • Makalu 2015
  • Llothse 2013
  • Seven Summits 2008
  • Mount Everest 2007

Impressie van deze spreker

Boek Wim Smets nu als spreker