Wesley Sonck

Voormalig voetballer en bondscoach U18

Wesley Sonck
De kracht van deze spreker
 • Humor
 • Interactief
 • Teamplayer
Talen :
 • Nederlands
 • Frans
 • Engels

Wesley Sonck speelde als profvoetballer voor grote clubs zoals KRC Genk, Ajax, Club Brugge, Lierse SK en Waasland-Beveren. In augustus 2017 werd hij aangesteld als de nieuwe bondscoach bij de U18. Daarnaast is hij vaak te horen als analist bij voetbalwedstrijden.

 • Moments forts

Wesley is één van de meest gemotiveerde sprekers! Tijdens zijn presentaties vindt hij het hebben van veel interactie met het publiek één van de belangrijkste aspecten. Wesley vertelt enthousiast en vol passie over coaching, samenwerken in groep, samen doelen stellen en samen dromen najagen. Dankzij zijn eerlijkheid en gevoel voor humor is hij in staat om het publiek een originele kijk op de prachtige wereld van het topvoetbal mee te geven. Tot slot is Wesley ook inzetbaar voor het geven van voetbalclinics.

Biografie

Wesley Sonck werd geboren op 9 augustus 1978 in het Oost-Vlaamse Ninove en sloot zich op zeven jarige leeftijd aan bij het plaatselijke KVK Ninove. Hij voetbalde er verschillende jaren alvorens op zestien jarige leeftijd de overstap te maken naar RWDM, dat in die tijd nog in eerste klasse uitkwam.

Soncks debuut bij RWDM kwam er niet meteen. In het seizoen 1996/97 kreeg hij van coach René Vandereycken geen speelkansen, dit was destijds een grote teleurstelling voor Wesley. Pas in het seizoen 1997/98 maakte de jonge aanvaller zijn debuut voor de Brusselaars. Op de eerste speeldag van de competitie mocht hij van trainer Daniel Renders meteen meespelen. Sonck viel na meer dan een uur in voor generatiegenoot Alan Haydock en scoorde niet veel later zijn eerste goal. Een mooie prestatie voor een eerste wedstrijd. Op de vijfde speeldag kreeg Sonck tegen STVV zijn eerste basisplaats.

In 2000 trok Sonck samen met ploegmaat Jan Moons naar KRC Genk. Het team dat onder leiding van Johan Boskamp stond, begon het seizoen met een nederlaag in de supercupwedstrijd tegen Anderlecht. Ook nadien sloeg de motor niet aan. Boskamp werd in de loop van het seizoen opgevolgd door assistent-trainer Pierre Denier en sloot het seizoen af als elfde. Voor het volgende seizoen legde de club Sef Vergoossen als trainer vast. Onder zijn leiding werd Genk in 2002 opnieuw kampioen. Sonck werd een publiekslieveling bij Genk en loodste zijn ploegmaats in het seizoen 2002/03 naar de Champions League. In de laatste voorronde scoorde hij zowel in de heen- als terugwedstrijd tegen Sparta Praag.

In de zomer van 2003 verhuisde Sonck naar Ajax. Hij werd in Amsterdam gezien als de vervanger van Mido. Sonck maakte zijn debuut bij de Amsterdamse club op 12 augustus van dat jaar in de Europese uitwedstrijd tegen Grazer AK. Toch kon Sonck het nooit helemaal waar maken in Amsterdam, mede doordat hij vaak als rechtsbuiten werd geposteerd door trainer Ronald Koeman. Sonck speelde liever op een andere positie, namelijk in de spits. Daarom zocht hij in het seizoen 2004/05 andere oorden op. Sonck ruilde de Eredivisie in voor de Bundesliga. Hij werd uitgeleend aan Borussia Mönchengladbach. Een nieuwe stap en uitdaging in zijn carrière. Toch laat Sonck weten: “Ik heb me bij Ajax altijd goed gevoeld. Achteraf had ik in mijn tweede jaar nooit naar Borussia Mönchengladbach moeten vertrekken. Het domste wat ik in mijn carrière heb gedaan. Dat heb ik ook dikwijls tegen mijn vrouw gezegd. Maar ik was jong en vond dat ik moest spelen. Ik had daarentegen geduldiger moeten zijn. Je moet je inbeelden dat ik bij Ajax om het kampioenschap streed, terwijl ik bij Gladbach om plek acht tot en met veertien speelde. Ik heb er ook fijne momenten beleefd, maar het was niet zo mooi als bij Ajax.’’

In 2007 liet Borussia Mönchengladbach de aanvaller vertrekken. Sonck vond op 20 augustus onderdak bij de Belgische bekerwinnaar Club Brugge, weer een nieuwe stap in zijn carrière. In augustus 2010 tekende de gewezen topschutter een tweejarig contract bij promovendus Lierse SK, dat hem transfervrij inlijfde. Op 23 oktober 2012 tekende Wesley Sonck een contract tot het einde van het seizoen 2012/13 bij promovendus Waasland-Beveren. Op 2 juni 2001 debuteerde hij in het Belgisch voetbalelftal. Het was toenmalig bondscoach Robert Waseige die hem voor het eerst selecteerde. Het ging om een interland tegen Letland die door de Duivels met 3-1 gewonnen werd. Enkele dagen later scoorde hij tegen San Marino zijn eerste doelpunt met het Belgisch elftal.

Hij kwam in totaal 55 keer uit voor de Rode Duivels en scoorde daarin maar liefst 24 keer. Jacques staat bekend als een makkelijk scorende spits die zeer veerkrachtig en kopbalsterk is, goede eigenschappen voor een voetballer. Sinds augustus 2017 is hij de nieuwe bondscoach van de Rode Duivels U18.

Hoogtepunten

 • Gouden Schoen 2002
 • 55 wedstrijden met de Rode Duivels 2001 - 2010
 • Twee keer Topschutter van het Jaar 2002 en 2003
 • Profvoetballer van het Jaar 2002

Impressie van deze spreker

Boek Wesley Sonck nu als spreker