Saskia de Coster

Schrijver en creativiteitscoach

Saskia de Coster
De kracht van deze spreker
  • Vlot
  • Creatief
  • Oplossingsgericht
Talen :
  • Nederlands
  • Frans
  • Engels

Saskia de Costers leven draait om creatieve uitdagingen en projecten. Als een van de meest vooraanstaande en vernieuwende schrijvers van België weet zij in haar carrière durf en vakmanschap te combineren. Motivatie en uithouding zijn sleutelwoorden, en daar is sport voor haar cruciaal als kunstenaar. Tijdens lezingen en debatten toont zij zich een begenadigd en vurig spreker. Met een grote overtuigingskracht brengt zij haar boodschap van creativiteit en ijzersterke drive, en hoe iedereen die kan aanscherpen.

Creativiteit kan je trainen
  • Moments forts

Vele professionals, ondernemers en werknemers hebben het gevoel dat er een muur staat tussen henzelf en hun creatieve droom. Ze hebben een idee maar kunnen het niet uitvoeren. Ze gebruiken hun eigen creatieve vermogens niet genoeg. Saskia de Coster biedt inzichten en tools vanuit haar eigen creatieve en sportieve praktijk om over de drempel van je eigen onzekerheid te geraken en ieders creatieve basis volledig in te zetten. Ze vertelt het positieve, motiverende verhaal over hoe sport enorm bijdraagt aan creativiteit, aan de hand van haar eigen ervaringen en andere voorbeelden, als talk of tijdens een lezing. Daarnaast begeleidt ze ook concreet tijdens schrijfworkshops.

Biografie

Saskia de Coster is geboren in de winter van 1976. Saskia was op jonge leeftijd al actief bezig met schrijven. In 1989 leverde haar dat de titel op van het nationaal laureaat in de Junior Journalist wedstrijd. Op haar achttiende ging Saskia naar Leuven om aan de KU Leuven Germaanse Talen te studeren (1994-1998). Deze studie heeft ze succesvol afgerond waardoor ze onmiddellijk met een nieuwe master kon beginnen in de literatuurwetenschap. Deze master heeft ze gevolgd tot 1999.

Saskia is de auteur van acht romans, waaronder ‘Eeuwige Roem’ (2006), Wij en ik (2013) en het alom bejubelde Nachtouders (2019, Das Mag). Haar werk verscheen met name op long en short lists van de AKO literatuurprijs, een mooie erkenning. De auteur behaalde de Interuniversitaire Literaire Prijs aan de Katholieke Universiteit van Leuven en de Cutting Edge Award in 2007. De Coster werd genomineerd voor de BNG Nieuwe Literatuurprijs in 2006, 2007 en 2013 en voor de SABAM prijs in 2008. De roman Held genomineerd voor de BNG Nieuwe Literatuurlijst en behaalde longlist van de AKO Literatuurprijs. Haar voorlaatste Roman Dit is van mij stond ook op de longlist van de AKO Literatuurprijs en de Gouden Uil. Ze behaalde de Opzij Literatuurprijs voor 'Wij en ik’ in 2014. In december 2019 wordt Nachtouders door VRT Nieuws uitgeroepen tot een van de twintig boeken die 2019 hebben veranderd.

Daarnaast werkt De Coster actief samen met beeldende kunstenaars (Rinus Vandevelde, Nicolas Provost, Arne Quinze). Ze maakt sound performances, werkt met theatermakers en verkent de grenzen van de literatuur. De Coster schrijft ook pittige columns en wordt geroemd voor haar optredens, debatten en lezingen in binnen - en buitenland. Volgens Tom Lanoye is ze ‘al jaren de meest originele pen van Vlaanderen’. Haar werk is in tien talen vertaald.

Sinds haar kinderleeftijd ondersteund Saskia een enorme creatieve productie met sport, voornamelijk met wielrennen en hardlopen. Ze heeft een jarenlange ervaring als mentor bij schrijfworkshops en als motiverend jurylid. Ze loopt marathons en halve marathons, schreef columns voor running.be. Tijdens haar vele reizen op internationale festivals om op internationale festivals op te treden en haar vertaalde boeken te promoten, ontdekt ze het land met haar loopschoenen en doet ze zo inspiratie op.

Voor Knack schreef zij een verhaal over grensoverschrijdend gedrag in de academische wereld. Haar verhaal was duidelijk gebaseerd op concrete gebeurtenissen in de academische wereld. De vorm die ze daarvoor kiest, riep bij velen een aantal vragen op. Zo laat Saskia weten “De #MeToo beweging doet wereldwijd veel vrouwen nadenken wat er in hun eigen geschiedenis is gebeurd en waar je eenzaam mee bent achtergebleven. #MeToo heeft voor herkenning gezorgd. Dat heeft bij mij en ook een aantal lotgenotes meegespeeld. Daar wilde ik over schrijven.”

Inge Jooris, woordvoerster van Groen en de vriendin van Saskia is op 24 maart 2015 bevallen van een zoontje. Het jongetje kreeg de naam Amos Saul Winston. Saskia vond het vroeger moeilijk om haar ouders te vertellen dat ze lesbisch is, haar zus Tanja valt namelijk ook op vrouwen. Hier vertelt ze meer over in haar boek ‘Nachtouders’.

Hoogtepunten

  • 'Nachtouders', alom bejubelde roman, internationale rechten verkocht 2019
  • Marathon Amsterdam in 3:40 2018
  • 'Wij en ik', internationale bestseller 2013

Impressie van deze spreker

Boek Saskia de Coster nu als spreker