Ronald Gaastra

Voormalig zwemmer en coach Belgische zwemploeg

Ronald Gaastra
De kracht van deze spreker
  • Coaching
  • Doelgericht
  • Talentontwikkeling
Talen :
  • Nederlands

Ronald Gaastra heeft al een indrukwekkende carrière als sportcoach van topsporters achter de rug, waaronder Brigitte Becue, Frederik Deburghgraeve en Pieter Timmers. Op dit moment coacht hij nog steeds het Belgische nationale team en is een veelgevraagd coach en keynote spreker in de bedrijfswereld. Hij weet op een rustige doch krachtige manier zijn publiek te inspireren en te motiveren vanuit zijn expertise in de topsport.

  • Moments forts

De 5 stappen naar een Topprestatie
In deze keynote neemt Ronald je mee in zijn methodiek, die hij heeft toegepast als coach in sportwereld en die geleid heeft naar de topprestaties van de Olympische kampioenen. Of hoe je met een volledige omkadering, een strikte planning en goed management je elkeen naar een hoger niveau kan tillen.

Rust, Regelmaat en Ritme
Voor drukbezette managers en ondernemers is het bijna een vies woord: rust. Toch is het een van de drie belangrijke pijlers, naast ritme en regelmaat, die leiden naar succes. Wat houdt het juist in voor topsporters? En wat kun je hier uit meenemen naar de bedrijfswereld?

Coach to Win
Wat is het geheim van succes? Wat is de rol van een coach, en bij uitbreiding een leidinggevende, in het behalen van persoonlijke successen? Hoe werk je naar een doel toe dat in eerste instantie niet direct voor het grijpen ligt?
Ronald getuigt over zijn aanpak in het begeleiden van (top)sporters naar topprestaties, en legt op rustige manier uit hoe zijn no nonsense coaching geleid heeft tot uitermate hoge prestaties bij de atleten. Een inspiratie voor menig leidinggevende, alsof voor medewerkers zelf.

Ronald slaagt erin om in zeer begrijpbare taal sport en management te combineren. Hij biedt een inkijk in het leven van de topsporter en trekt de juiste parallellen naar het bedrijfsleven toe. Hij is een rustige, maar begeesterende spreker. Zijn visie en doorzettingsvermogen als coach komen ook tijdens zijn keynote speech duidelijk tot uiting.

Biografie

Ronald Gaastra is sinds 1982 werkzaam in de topsport. In 1982 begon hij als assistent-coach in 's Hertogenbosch, waar Annemarie Verstappen in datzelfde jaar wereldkampioen werd. Daarna ging hij in 1989 naar Vlaanderen waar hij als technisch directeur met wereldtoppers als Frederik Deburghgraeve en Brigitte Becue samenwerkte. In 2005 stapte hij over naar de Antwerpse topsportclub BRABO, waar hij nog steeds succesvol bezig is. Op dit moment is hij coach van het Belgische nationale zwemteam, waaronder Pieter Timmers, Kimberly Buys. Hij behaalde zijn grootste successen met Frederik Deburghgraeve en Pieter Timmers. De zwemmers behaalden respectievelijk een gouden medaille in 1996 (Atlanta) op de 100 meter schoolslag en een zilveren medaille in 2016 (Rio) op het koninginnennummer van het zwemmen, de 100 meter vrije slag. Hij is hiermee de meest succesvolle coach in de Belgische Olympische geschiedenis. De golfsport is zijn grote passie en met name de mentale training hierbij en de toepasbaarheid daarvan. Niet alleen in de golf maar ook binnen andere sporten zijn zaken die hem als coach gevormd hebben.

Hoogtepunten

  • Gouden medaille Frederik Deburghgraeve Olympische Spelen 1996
  • Zilveren medaille Pieter Timmers Olympische Spelen 2016
  • Finale plaatsen estafette ploegen mannen Olympische Spelen 2016
  • Belgisch kampioenschap Heren 1 ploeg golfclub Rinkven 2008 – 2016

Impressie van deze spreker

Boek Ronald Gaastra nu als spreker