Pieter van den Hoogenband

Drievoudig Olympisch Kampioen zwemmen

De kracht van deze spreker
  • Motivatie
  • Internationaal
  • Talentontwikkeling
Talen :
  • Nederlands
  • Engels

Met drie Olympische titels is Pieter van den Hoogenband een waar Olympisch fenomeen. Een sporter, die als het er om ging, altijd het beste uit zichzelf wist te halen. Pieter van den Hoogenband is Chef de Mission van de Nederlandse ploeg tijdens de Olympische Spelen van 2020 in Tokio.

Antwoorden krijg je door de goede vragen te stellen
  • Moments forts

De nuchtere manier waarop Pieter van den Hoogenband over zijn successen vertelt, maken zijn prestaties alleen maar indrukwekkender. Pieter vertelt hoe hij zijn grenzen verlegde en het verschil maakte met de rest van de wereldtop.

Een enthousiaste Pieter van den Hoogenband was aanwezig bij de opening van zwembad De Fluit in Leidschendam. Hij gaf een zwemclinic aan zwemvereniging AZL wat intussen ondersteund werd met een popkoor in de zwemzaal. Na de opening maakte hij voldoende tijd om plaatjes te schieten en handtekeningen te zetten.

Biografie

Pieter van den Hoogenband is een van Nederlands meest succesvolle sporters. Net als vele topsporters begon ook Pieter op jonge leeftijd met zijn sport. Al in de jeugd blonk hij uit door aan de lopende band Nederlandse records te verbreken in zijn leeftijdscategorie. Een mooie sportcarrière lag in het verschiet. Pieter van den Hoogenband bleek uitstekend te kunnen pieken. Op de momenten dat het er echt om ging stond hij er altijd. Na de twee vierde plaatsen in 1996 waren alle ogen tijdens de Olympische Spelen van 2000 op Pieter van den Hoogenband gericht. Dat hij tegen de druk bestand was bleek tijdens de 100 en 200 meter vrije slag. Op beide nummers werd hij Olympisch kampioen! Op de 100 meter liet hij Popov achter zich en op de 200 meter Thorpe. Vier jaar later, bij de Spelen van Athene, wist Pieter van den Hoogenband zijn titel op de 100 meter te prolongeren. Een historische prestatie want de top bereiken is makkelijker dan er te blijven. Na zijn actieve carrière is Pieter van den Hoogenband betrokken gebleven bij de topsport. Als manager van de Topsport Community is hij de spin in het web tussen sport, het bedrijfsleven en de wetenschap. Samen met Lifeguard zet hij zich in om een gezondere en vitalere samenleving te realiseren. Tevens mag hij zich Chef de Mission noemen van onze EYOF ploeg (European Youth Olympic Festival) in Gyor2017 , en verzorgt hij namens Eurosport de analyses tijdens Internationale toernooien. Verder is Pieter hoofdambassadeur voor Metakids en de Amsterdam City Swim. In 2018 werd hij benoemd tot Chef de Mission van de Nederlandse ploeg voor de Olympische Spelen van Tokio in 2020.

Hoogtepunten

  • Viervoudig Wereldkampioen 200 meter vrijeslag 1999
  • Drievoudig Sportman van het Jaar 1999, 2000 en 2004
  • Drievoudig winnaar Olympisch Goud 2000 en 2004

Impressie van deze spreker

Boek Pieter van den Hoogenband nu als spreker