Marc Lammers

Voormalig bondscoach hockeymannen

De kracht van deze spreker
  • Energiek
  • Innovatie
  • Leiderschap
Talen :
  • Nederlands
  • Engels

Marc Lammers was van 2012 tot 2014 de hockeycoach van de Red Lions. Hij is hét voorbeeld van een moderne coach. Door een nieuwe manier van leidinggeven en innovatieve oplossingen wist hij zijn team te prikkelen en te verbeteren. Zo wist hij mooie successen te behalen met het Belgische hockeyteam.

Van een acht een tien maken
  • Moments forts

Marc Lammers spreekt tijdens zijn presentaties enthousiast en vol passie over zijn visie op coaching, innovatie, leiderschap, samenwerking en grenzen verleggen, waarbij hij voorbeelden uit de praktijk vertaalt naar bedrijfssituaties. Marc Lammers staat bekend om zijn pakkende uitspraken als 'van vinken naar vonken', 'hoe krijg je het team in de flow', 'zonder innovaties word je nooit kampioen', 'van feedback naar feedforward' en 'van een acht een tien maken'. Doordat Marc op het gebied van coaching en leiderschap niet stilzit, weet hij anderen te inspireren. Innovatie staat bij Marc centraal. Niet veranderen is stilstaan. Het team of de organisatie die zich het best weet te ontwikkelen zal de concurrentie verslaan! Op vernieuwende en interactieve wijze vertaalt hij praktijkvoorbeelden naar concrete bedrijfssituaties en geeft tips waar je meteen mee aan de slag kan.

Zonder innovaties word je nooit kampioen.
Het gaat om een lerende organisatie. Marc legt op een hele innovatieve manier uit hoe innovaties kunnen ontstaan en hoe je omgaat met weerstand, en de kinderziektes. Allemaal normale processen als er verandering nodig is. Bij een lerende organisatie gaat het om elke dag beter te worden. 50 x 2% is ook 100%.

Je hebt 100% invloed op je eigen processen. Door meten = weten ga je die sneller verbeteren. Overtollige verspillingen verdwijnen en waarde voor de klant (patiënt, consument, leerling) verhogen. Marc heeft een hele inspirerende presentatie dat duidelijk aangeeft dat niet veranderen stilstaan is. Ook humor is een grote kracht in zijn presentaties. Hij legt uit hoe hij telkens zijn tegenstanders voor blijft en hoe hij omgaat met kopiërende tegenstanders. “Winnaars kijken naar mogelijkheden, verliezers kijken naar moeilijkheden.”

Van Feedback naar feedforward.
Het gaat nu niet meer om het verleden. Dat is voorbij. Je kunt er niets meer aan doen. Er is nu een nieuwe werkelijkheid. De mooie jaren komen misschien niet meer terug. Nu wordt het tijd om juist vooruit te kijken. Maak jezelf “Future Proof” Wat willen wij over vier jaar bereiken met elkaar (droomdoel) en wat hebben wij daarvoor nodig? Wie kan ons daarbij helpen? En wat moeten wij dan dit jaar bereiken? Hoe gaan wij dan handelen? Wat spreken wij dan nu af? En wat kunnen wij elke dag nu verbeteren om over 4 jaar goud te winnen ( dagdoelen met daily stands). Het gaat er om welk team zich het snelste aanpast aan de nieuwe omstandigheden. De markt veranderd constant.

Waar een crisis is, is een kans
Als ex-bondscoach van de Belgische hockeyheren en Nederlandse hockeydames trekt Marc parallellen tussen topsport en het bedrijfsleven: “Hoe onderscheid ik mij (in lastige tijden)”. De omstandigheden tijdens de Olympische Spelen in Beijng (2008) waren heftig: hitte, smogvorming en een luchtvochtigheid van boven de 90%. Volgens menigeen een regelrechte crisis: Hoe kan je in Godsnaam presteren in dit belachelijke sportklimaat?

Marc dacht anders, Marc zag kansen. Juist onder deze loodzware omstandigheden kon zijn team zich onderscheiden: door het gebruik van (onder andere) ijsbaden, koelvesten, zuurstofmaskers en infusen maakte Marc van de crisis een kans. Zijn hockeydames herstelden sneller en waren daardoor aanzienlijk fitter dan hun concurrentie. In de finale versloegen zij gastland China met als resultaat Olympisch Goud. Als je doet wat je altijd hebt gedaan, krijg je wat je altijd hebt gehad. Waarom wachten op betere tijden als je die zelf kan creëren?

Winnen doe je op sterke punten
Het gaat niet alleen om het scoren van doelpunten, maar ook om de weg ernaartoe. Hoe motiveer ik mijn mensen 5% méér dan de concurrentie? Hoe maak ik het verschil door hen telkens een stapje voor te zijn?

Net als in de topsport is zelfbewustzijn van teamleden cruciaal: iedereen blinkt ergens in uit. Maak individuele sterktes en valkuilen inzichtelijk, zet individuen in hun kracht en profiteer als team. Groepen met de grootste diversiteit zijn het sterkst.

Coaching anno nu is een breed begrip: er worden moderne technieken toegepast en psychologen ingeschakeld om vooruitgang te realiseren. Hierbij is sprake van een mensgerichte aanpak waarin teamleden worden geïnspireerd in plaats van geïnstrueerd.

Marc faciliteerde zijn team om zelfstandig te bedenken hoe de concurrent bestreden moest worden. Dit was geen verlies van zijn coachende rol, integendeel. In zijn presentatie gaat hij in op de grote voordelen die hieraan verbonden zijn. Hoe vind en benut ik (individuele) kwaliteiten?

WEBINAR - Elke crisis is een kans
Marc Lammers inspireert je op energieke wijze dat elke crisis een kans is zolang je je verantwoordelijkheid maar pakt, want verantwoordelijkheden krijg je niet, verantwoordelijkheden neem je. We kunnen in deze tijd allemaal kijken naar wat er NIET is en wat NIET goed gaat, of je kijkt naar wat er wél is en waar we invloed op kunnen hebben. Deze keuze maakt het verschil tussen winnaars en verliezers. Op vele zaken hebben we nu geen invloed, maar ’t is wel zoals het is. Het is op dit moment jouw nieuwe werkelijkheid en we weten niet hoe lang deze werkelijkheid nog duurt. Dus pas je aan aan deze nieuwe werkelijkheid, wees agile, werk samen en wees innovatief.

Marc Lammers is één van de meest inspirerende sprekers in het vak, die met sterke verhalen en emotionele momenten het publiek weet te boeien, van begin tot eind!

Biografie

Voordat Marc Lammers hockeycoach werd heeft hij zelf niet onverdienstelijk gehockeyd. Met zijn club Den Bosch wist hij zowel de Nederlandse als de Europese titel te pakken. Daarnaast kwam hij vijf keer uit voor het Nederlands team. Al voor hij stopte met hockeyen was hij actief als coach. Kort was hij speler/coach in Italië, daarna gaf hij leiding aan het nationale damesteam van Spanje. Na de Olympische Spelen van Sydney in 2000 maakte hij de overstap naar Nederland, waar hij een indrukwekkende staat van dienst op bouwde. In 2008 werd hij beloond voor al zijn inspanningen. Hij haalde het hoogst haalbare, een gouden medaille op de Olympische Spelen in Peking! Marc werd in september 2012 aangesteld als bondscoach van de Belgische hockeymannen waar hij tot 2014 de coach was. Op dit moment is Marc coach van het Nuon Solar Team waar hij de studenten helpt bij hun voorbereidingen richting de Bridgestone World Solar Challenge.

Hoogtepunten

  • Bondscoach Belgische hockeymannen 2012 - 2014
  • Olympisch Goud met Nederlandse hockeydames 2008
  • Als hockeyer Nederlands en Europees Kampioen met Den Bosch 1995 - 1998

Impressie van deze spreker

Boek Marc Lammers nu als spreker

Heeft u interesse om Marc Lammers te boeken als spreker? Wij denken graag met u mee naar de mogelijkheden voor een lezing of presentatie. Om vrijblijvend een offerte aan te vragen klik hier.