Maarten van der Weijden

Olympisch Kampioen open water zwemmen

De kracht van deze spreker
  • Motivatie
  • Doorzettingsvermogen
  • Doelgericht
Talen :
  • Nederlands
  • Engels

In 2001 wordt er bij Maarten van der Weijden Acute Lymfatische Leukemie geconstateerd. Nadat Maarten herstelde van deze ziekte richtte hij zich weer op zijn passie: het open water zwemmen. Maarten van der Weijden werkte jaren keihard om zijn doel te bereiken en op de Olympische Spelen 2008 was het zo ver: Goud!

Accepteer pech, leef jouw leven!
  • Moments forts

Maarten van der Weijden is een veelgevraagd spreker en vertelt in zijn presentaties open en gepassioneerd over zijn bijzondere carrière. Onderwerpen als doorzettingsvermogen, ambitie, het omgaan met tegenslagen, innovatie en succesvol samenwerken komen uitgebreid aan bod. Mede dankzij de carrière die Maarten heeft gehad bij Unilever als financial manager weet Maarten tevens uitstekend de link tussen topsport en bedrijfsleven te leggen.

Maarten heeft ons tijdens zijn uitermate enthousiaste presentatie meegenomen naar een bewogen deel van zijn leven. Zijn persoonlijke verhaal getuigt van inzet, doorzettingsvermogen en ... van overwinning. Hoe dromen gerealiseerd kunnen worden!

Biografie

Maarten van der Weijden was in zijn juniorentijd een talentvolle zwemmer. Al op 19-jarige leeftijd wist hij zich te plaatsen voor het Wereldkampioenschap Open Water zwemmen in Hawaï. Hij eindigde daar op een zeer verdienstelijke negende plaats. Een mooie zwemcarrière leek voor Maarten van der Weijden in het verschiet te liggen. Een ziekte gooide echter roet in het eten. Enkele maanden nadat Maarten van der Weijden een succesvol WK beleefde constateerden de artsen in 2001 dat hij leed aan Acute Lymfatische Leukemie. In het ziekenhuis werd vastgesteld dat de kans op herstel zeer twijfelachtig was. Door deze berichten had Maarten van der Weijden topsport uit zijn hoofd gezet. Hij hield zich voor nooit meer op professioneel niveau te sporten. Na de behandeling en tijdens het herstel heeft Maarten van der Weijden het zwemmen weer opgepakt, met de reden de revalidatie te bespoedigen. Al snel werd hij zo fanatiek dat de revalidatie werd omgezet in serieuze training. Nog geen drie jaar na de constatering dat Maarten van der Weijden aan leukemie leed zwom hij weer zijn eerste professionele wedstrijden. Na goede prestaties op NK's, EK's en WK's kwalificeerde hij zich voor de Olympische Spelen in Peking. Tijdens het WK behaalde Maarten van der Weijden een Gouden medaille op de 25 km open water zwemmen. Vervolgens zette Maarten van der Weijden alles opzij om zich te richten op de Olympische Spelen in 2008. Om zich optimaal voor te bereiden bracht hij acht maanden lang 15 uur per dag door in een zuurstoftent en liep hij regelmatig met een lichtbril in de rondte. Het resulteerde in een voor velen onverwachte Gouden medaille in Peking op de 10 km Open Water zwemmen. Een unieke prestatie. In december 2008 werd Maarten van der Weijden vervolgens gekozen tot 'Sportman van het jaar' waarna hij direct besloot zijn carrière als actieve zwemmer te beëindigen en zich te focussen op zijn maatschappelijke carrière waar hij o.a. vrijwilligers is voor de KWF Kankerbestrijding. Maarten ging aan de slag als financial manager bij Unilever waar hij tot juli 2015 werkzaam was.Hij geeft veel lezingen en weet zo perfect te link te maken tussen topsport en het bedrijfsleven. In de zomer van 2014 op De Parade en in mei 2015 in De Kleine Komedie was hij te zien in het theaterprogramma 'Sportmonologen' waarbij hij in vijftien minuten zijn persoonlijke verhaal vertelde. In het theaterseizoen 2016/2017 stond Maarten opnieuw op de planken, ditmaal met zijn eigen theatertour 'Beter'. Op 18 augustus 2018 begon Maarten van der Weijden aan zijn ultieme doen, de 11stedentocht zwemmen. Na maar liefst 163 km moest Maarten stoppen vanwege fysieke klachten maar werd hij als held onthaalt door heel Nederland. Met deze actie haalde hij meer dan 5 miljoen op voor het KWF.

Hoogtepunten

  • Olympisch Goud tijdens de Spelen in Beijing 2008
  • Sportman van het Jaar 2008
  • Autobiografie getiteld "Beter" 2009

Impressie van deze spreker

Boek Maarten van der Weijden nu als spreker