Luc Nilis

Voormalig voetballer en Belgisch international

Luc Nilis
De kracht van deze spreker
  • Teamwork
  • Interactief
  • Inspirerend
Talen :
  • Nederlands
  • Engels

Luc Nilis, een sieraad als voetballer, een mysterie als mens. Hij was zeer succesvol bij Anderlecht door het behalen van maar liefst vier landstitels en hij speelde in totaal 56 wedstrijden voor de Rode Duivels. Hij staat bekend als een voetballer met een fluwelen traptechniek. Zijn hoogtepunten beleefde hij bij en met PSV, met het winnen van titels en de Gouden Schoen. In 2000 kwam er abrupt een einde aan zijn carrière vanwege een ernstige enkelblessure. Zijn autobiografie was wekenlang het best verkochte boek in België en ook in Nederland werd de top tien van de bestsellerlijst bereikt.

  • Moments forts

Luc Nilis is inzetbaar voor presentaties op basis van interview waarbij de schrijver van zijn autobiografie, Thijs Slegers, hem interviewt. Luc en Thijs nemen u mee op een historische reis door het wonderlijke leven van een uniek talent. Een trip langs hoogte- en dieptepunten, gevormd rondom 599 wedstrijden en 334 doelpunten. Onderwerpen als teamwork, omgaan met tegenslag en de waarde van goede omgangsvormen als basis van een topprestatie komen in de vorm van hilarische, treurige en ontroerende anekdotes voorbij. Luc is trots op zijn prestaties, maar praat net zo makkelijk over de verkeerde keuzes in zijn leven. Die combinatie maakt zijn verhaal de moeite waard en leerzaam. Verder is Luc Nilis inzetbaar voor interactieve voetbalworkshops.

Biografie

Luc Nilis begon zijn carrière in de jaren ‘80 en kwam door zijn talent al snel op de radar van de Belgische topclub RSC Anderlecht. In 224 wedstrijden voor Anderlecht scoorde hij maar liefst 127 keer. Dit leverde hem, na vier landskampioenschappen en drie veroverde bekers bij Anderlecht, een toptransfer op naar het PSV van Aad De Mos. In Eindhoven groeide Nilis uit tot een rasechte topschutter en publiekslieveling. Hij werd zelfs verkozen tot de beste speler van de competitie voor Ronald de Boer en Marc Overmars. Hierdoor mocht hij in 1995 de Gouden Schoen in ontvangst nemen. Bij PSV zou hij uiteindelijk twee keer de titel en één keer de beker winnen. Na 6 succesvolle jaren in Eindhoven verkaste Nilis naar Aston Villa in het jaar 2000. Hier liep hij jammer genoeg al snel een beenbreuk op wat het einde van zijn voetbalcarrière betekende. Van 1988 tot 2000 kwam hij ook uit voor de Belgische nationale ploeg en scoorde 10 doelpunten op 56 interlands. Na enkele moeilijke jaren, Luc Nilis had een zware gokverslaving, keerde hij in 2014 terug naar de club van zijn hart. PSV stelde hem als spitsentrainer aan en hij hield er zich intensief bezig met de begeleiding van grote talenten zoals Jürgen Locadia en Steven Bergwijn. In 2016 verscheen zijn biografie ‘De Waarheid - Luc Nilis Spreekt’, geschreven door Thijs Slegers, waarin zijn carrière en leven buiten het voetbal uitvoerig beschreven worden.

Hoogtepunten

  • Kampioen met RSC Anderlecht 1987, 1991, 1993 en 1994
  • Kampioen met PSV 1997 en 2000
  • Gouden Schoen 1995
  • Spitsentrainer PSV

Impressie van deze spreker

Boek Luc Nilis nu als spreker