Luc Nilis

Voormalig voetballer en Belgisch international

Luc Nilis
De kracht van deze spreker
  • Teamwork
  • Interactief
  • Inspirerend
Talen :
  • Nederlands
  • Engels

Luc Nilis, een sieraad als voetballer, een mysterie als mens. Hij was zeer succesvol bij Anderlecht door het behalen van maar liefst vier landstitels en hij speelde in totaal 56 wedstrijden voor de Rode Duivels. Hij staat bekend als een voetballer met een fluwelen traptechniek. Zijn hoogtepunten beleefde hij bij en met PSV, met het winnen van titels en de Gouden Schoen. In 2000 kwam er abrupt een einde aan zijn carrière vanwege een ernstige enkelblessure. Zijn autobiografie was wekenlang het best verkochte boek in België en ook in Nederland werd de top tien van de bestsellerlijst bereikt.

  • Moments forts

Luc Nilis is inzetbaar voor presentaties op basis van interview waarbij de schrijver van zijn autobiografie, Thijs Slegers, hem interviewt. Luc en Thijs nemen u mee op een historische reis door het wonderlijke leven van een uniek talent. Een trip langs hoogte- en dieptepunten, gevormd rondom 599 wedstrijden en 334 doelpunten. Onderwerpen als teamwork, omgaan met tegenslag en de waarde van goede omgangsvormen als basis van een topprestatie komen in de vorm van hilarische, treurige en ontroerende anekdotes voorbij. Luc is trots op zijn prestaties, maar praat net zo makkelijk over de verkeerde keuzes in zijn leven. Die combinatie maakt zijn verhaal de moeite waard en leerzaam. Verder is Luc Nilis inzetbaar voor interactieve voetbalworkshops.

Biografie

Luc Nilis werd geboren in het Limburgse dorp Zonhoven. Als kleine jongen was hij groot fan van Club Brugge, maar zijn favoriete voetballer was toch de Nederlandse Johan Cruijff. Hij speelde bij zijn plaatselijke club, waar hij al snel bekend stond als een groot talent. Zo scoorde hij 106 doelpunten in éen seizoen en werd hij voorpaginanieuws van de lokale krant toen hij een penalty aflegde op zijn medespeler, in plaats van direct zelf te scoren. Toevalligerwijs deden Johan Cruijff en Jesper Olsen die avond precies hetzelfde.

Luc Nilis begon zijn carrière in de jaren ‘80 en kwam door zijn talent al snel op de radar van de Belgische topclub RSC Anderlecht. In de kranten spraken ze al over het grootste talent van België. In 224 wedstrijden voor Anderlecht scoorde hij maar liefst 127 keer. In 1989 kwam de succestrainer Aad de Mos aan het roer bij Anderlecht. Onder de Mos werd Nilis een van de beste aanvallers van de Belgische competitie. Toen Luc Nilis 22 jaar was, bereikte hij in 1990 de finale van de Europacup II met Anderlecht. Om hier te komen, hebben ze onder andere Dinamo Boekarest en het FC Barcelona van zijn grote voorbeeld, Johan Cruijff weten te verslaan. Nilis belande echter in de finale op de bank en moest het doen met een invalbeurt in de verlening. Anderlecht verloor uiteindelijk de finale met 2-0, met een zeer teleurgestelde Nilis. Daarnaast greep hij ook mis voor een plek bij de selectie van het nationale team voor het WK in Italië.

Dit leverde hem uiteindelijk toch, na vier landskampioenschappen en drie veroverde bekers bij Anderlecht, een toptransfer op naar het PSV van Aad De Mos, waar hij het op moest nemen tegen de reeds overgekomen Braziliaan Ronaldo. In eerste instantie was de transfer nog helemaal niet zeker. De technisch manager van PSV achtte de spits blessuregevoelig en zag weinig komst in de transfer van Nilis. Aad de Mos liet een video samenstellen van alle highlights van Luc en gaf deze aan het bestuur met de tekst ‘Dit is Luc Nilis, veel plezier’. Het bestuur van de Eindhovense topclub raakte overtuigd en betaalde €2,5 miljoen voor de spits. In Eindhoven groeide Nilis uit tot een rasechte topschutter en publiekslieveling. Hij werd zelfs verkozen tot de beste speler van de competitie voor Ronald de Boer en Marc Overmars. Hierdoor mocht hij in 1995 de Gouden Schoen in ontvangst nemen. Bij PSV zou hij uiteindelijk twee keer de titel en één keer de beker winnen. Na 6 succesvolle jaren in Eindhoven verkaste Nilis naar Aston Villa in het jaar 2000. Hier liep hij jammer genoeg al snel een beenbreuk op wat het einde van zijn voetbalcarrière betekende. Van 1988 tot 2000 kwam hij ook uit voor de Belgische nationale ploeg en scoorde 10 doelpunten op 56 interlands. Na enkele moeilijke jaren, Luc Nilis had een zware gokverslaving, keerde hij in 2014 terug naar de club van zijn hart. PSV stelde hem als spitsentrainer aan en hij hield er zich intensief bezig met de begeleiding van grote talenten zoals Jürgen Locadia en Steven Bergwijn. In 2016 verscheen zijn biografie ‘De Waarheid - Luc Nilis Spreekt’, geschreven door Thijs Slegers, waarin zijn carrière en leven buiten het voetbal uitvoerig beschreven worden.

Hoogtepunten

  • Kampioen met RSC Anderlecht 1987, 1991, 1993 en 1994
  • Kampioen met PSV 1997 en 2000
  • Gouden Schoen 1995
  • Spitsentrainer PSV

Impressie van deze spreker

Boek Luc Nilis nu als spreker