Koen Gonnissen

Managing partner Mentally Fit Europe

De kracht van deze spreker
  • Vitaliteit
  • Mentale weerbaarheid
  • Internationaal
Talen :
  • Nederlands
  • Frans
  • Engels

Koen Gonnissen was jarenlang de tenniscoach van Belgische toptennissers zoals Kim Clijsters en Xavier Malisse. Na zijn internationale sportcarrière specialiseerde Koen in training en coaching bij bedrijven van teams, individuen, managers en leidinggevenden. Tijdens zijn overstap naar het bedrijfsleven schreef Koen het boek ‘De Bedrijfsatleet’ met daarin de parallellen tussen de sport- en bedrijfswereld. Met zijn motto ‘Manage energy, not time!’ boeit Koen telkens weer elk publiek.

Je moet tijd verliezen om tijd te winnen
  • Moments forts

Tijdens trainingen en presentaties deelt Koen zijn jarenlange ervaring op het gebied van sport in combinatie met het bedrijfsleven. De trainingen zijn specifiek opgezet om de parallellen tussen sport en bedrijf weer te geven. Met behulp van academische modellen en praktische voorbeelden uit de sport stimuleert Koen individuen en teams om uit hun comfortzone te komen, na te denken over hun eigen functioneren en zo te komen tot efficiënte en duurzame prestaties. Koen vindt het een uitdaging om van een groep individuen een team te maken. Met termen als 'What got us here, will not get us there' en 'from a performance culture to a winning culture' inspireert Koen op het gebied van modern leiderschap.

Veerkracht in moeilijke tijden
Als we kijken naar succesvolle atleten, hebben ze één ding gemeen: het vermogen om te vallen en weer op te staan, steeds opnieuw en opnieuw. Veerkrachtige mensen hebben aangetoond vaker gelukkig te zijn, minder gestrest en succesvoller in het leven te staan. Hoe we reageren op stressvolle gebeurtenissen is de sleutel. Het goede nieuws is dat veerkracht een vaardigheid is die je kan leren!

In deze interactieve bijdrage, licht Koen de voordelen uit van het bouwen van mentale weerbaarheid en neemt hij de deelnemers mee naar de ‘weg van veerkracht’. Op deze weg behandelen jullie 7 manieren om mentale weerbaarheid te ontwikkelen en om te gaan met stress voor, tijdens en na een stressvolle gebeurtenissen in het leven. De hele webinar of live keynote bevat enorm veel krachtige voorbeelden die mensen kunnen gebruiken om bekwaam te blijven wanneer zij in stressvolle situaties terecht komen en dit dan juist om te zetten in groei. Met live polls waar mensen op kunnen stemmen, meten we de groepsveerkracht en zorgen we voor veel interactie.

Teamcoaching vanop afstand
Hoe houd je je werknemers gemotiveerd terwijl je fysiek op afstand zit? Het was voor veel managers al niet makkelijk om teams te coachen op een normale manier, voor Corona. Maar nu we thuis opgesloten zitten wordt het coachen en het leidinggeven aan onze teams nog moeilijker. Nieuwe ongeschreven regels gaan gelden, want we hebben nog nooit in een lange en bedreigende situatie als deze geleefd.

Hoe kan je de energie, motivatie, betrokkenheid en toewijding van jouw team op afstand meten? En hoe pas je jouw leiderschap aan? Micro-management is inmiddels achterhaald, want als mensen vanuit huis werken, heb je geen controle van minuut tot minuut. De output telt dus, dus vertrouw op de nieuwe koers.

Just bouncing back or bouncing higher in the new working world.
Maak je klaar voor een ‘gewijzigde start’. Spring hoger in de nieuwe werkende wereld We hebben niet alleen de mogelijkheid om terug te vallen en te overleven, maar we hebben ook de mogelijkheid om te leren, het beter te doen en dus hoger te springen in plaats van terug te vallen.

Wees klaar voor de re-start! De re-start zal niet een nieuwe start zijn, maar het zal een gewijzigde start zijn. Een zakelijke verschuiving op een manier waarin we aansluiten, vooruit kijken, verkopen en communiceren. We zullen in de startblokken moeten gaan staan zodat we klaar zijn om op dit nieuwe zakelijke gebied binnen te treden. Wat is de impact geweest van het niet meer fysiek zien van klanten en collega’s? Ben je er in geslaagd om je emotionele nabijheid te behouden nu je fysiek op afstand bent? In plaats van direct te focussen op bedrijf gerelateerde onderwerpen, is dit het perfecte moment om weer contact te maken en te luisteren naar wat echt belangrijk is voor mensen.

Zorg dat je niet achter de feiten aanloopt, maar zorg dat je met nieuwe en innovatieve ideeën komt en maak gebruik van de kansen die ontstaan. Om er dan uiteindelijk voor te zorgen dat je ’higher bounced’, is het belangrijk dat je de volgende dingen doet:
- ‘Show that you care’Toon begrip, laat zien dat je weet in welke situatie je zit.
- ‘Time to shift’ : Er moet een mind-shift komen, in dit soort tijden is het belangrijk dat je ‘out of the box’ durft te denken.
- ‘Re-calibrate’Denk nog eens goed na over of de dingen waarmee we bezig zijn, zijn dit nog wel de juiste?

Koen weet als geen ander hoe je een publiek persoonlijk kunt aanspreken. Hij praat niet in algemeenheden maar vertelt echt relevante informatie over het (eigen) lichaam en welzijn. Een waardevolle toevoeging waarbij we goed aansluiting hebben gevonden met het centrale thema Survival of the fittest

Biografie

Na zijn internationale sportcarrière specialiseert Koen Gonnissen zich eind 1998 in training en coaching bij bedrijven van teams, individuen, managers en leidinggevende. Koen begeleidt tevens tot het jaar 2000 vele Belgische en internationale toptennissers zoals Kim Clijsters, Xavier Malisse en Juan Carlos Ferrero. Vanaf het jaar 2000 besluit Koen zich te richten op het bedrijfsleven. Zo schrijft Koen samen met Alain Goudsmet het boek 'De Bedrijfsatleet' waarin hij de parallellen tussen sport en bedrijf beschrijft. Tevens behaald Koen de titel Business & Executive Coach. In 2004 behaald Koen het MBTI certificaat wat hij in 2005 opvolgd met het certificaat Coach ICF. In 2009 helpt Koen Kim Clijsters bij haar comeback in het internationale toptennis. In 2010 wordt Koen bij de wielerploeg Omega Pharma Lotto gehaald om met toprenners Philipe Gilbert en Andre Greipel aan de slag te gaan. Hier introduceert Koen de filisofie 'Riding as one'.

Hoogtepunten

  • Spreker van het jaar bij CIO Net
  • Spreker bij Insead - The Business School for the World
  • Auteur van 'De Bedrijfsatleet'

Impressie van deze spreker

Boek Koen Gonnissen nu als spreker