Jean-Marie Pfaff

Voormalig keeper en tv-personality

Jean-Marie Pfaff
De kracht van deze spreker
 • Teamplayer
 • Motivatie
 • Internationaal
Talen :
 • Nederlands
 • Frans
 • Engels
 • Duits

Jean-Marie Pfaff werd in 1987 uitgeroepen tot Beste Keeper ter Wereld. Dit nadat hij met de Rode Duivels de halve finale had gehaald van het WK in 1986 en met Bayern München de dubbel had gepakt. Niet alleen op het veld, maar zeker ook daarnaast maakte Jean-Marie indruk.

Wees niet boos dat zij het jou niet gunnen, wees blij dat jij doet wat zij niet kunnen
 • Moments forts

Jean-Marie kan als geslaagd topsporter en zakenman boeiende koppelingen maken tussen het bedrijfsleven en de sport. Hij is een graag geziene gast voor actes de présences, penalty schieten en voetbalworkshops. Zijn presentaties draaien rond het thema: "Nummer één worden en nummer één blijven". Wilt u meer weten over wat Jean-Marie Pfaff voor uw bedrijf kan betekenen, neem dan contact op met SportSpreker. Wij helpen u graag verder!

'Jean Marie sprak toegankelijk en zijn verhaal was passend bij ons bedrijf.'

Biografie

De in 1953 geboren voetbalkeeper Jean-Marie Pfaff is een gewezen Belgische voetbalkeeper. Jean-Marie Pfaff trouwde op 27 juni 1974 met Carmen Seth en zij kregen drie kinderen. Tijdens zijn carrière speelde hij onder andere voor clubs als SK Beveren en FC Bayern München. Pfaff was in de jaren 80 de eerste doelman van de Rode Duivels. Na zijn voetbalcarrière kreeg hij samen met zijn familie een programma: De Pfaffs, een Vlaamse realityserie waarin de doelman en zijn familie gevolgd werden. Jean-Marie kreeg de bijnaam El Sympatico, omdat hij naast de voetbal veel tijd vrijmaakte voor zijn fans.

Jean-Marie Pfaff was een opvallende keeper, onder meer door zijn krullen, maar ook door zijn spectaculaire speelstijl. Zowel in België als in andere landen werd Pfaff beschouwd als beste doelman ter wereld. In 1978 werd de Gouden Schoen uitgereikt aan Pfaff. Jean-Marie is uitgeroepen tot wereldkeeper van het jaar door het IFFHS. In de jaren 90 is Jean-Marie werkzaam geweest als trainer van toenmalig eersteklasser KV Oostende.

Jean-Marie komt uit een gezin van 12 kinderen, verdeeld in 6 jongens en 6 meiden. Jean-Marie had een Nederlandse moeder en Belgische vader en groeide op in een woonwagen. In de jeugdjaren van Jean-Marie speelde hij voor Eendracht Aalst, de club van zijn broers Louis en Jean-Baptist Pfaff. In 1965 maakte de twee broers de overstap naar SK Beveren, waarna Jean-Marie snel volgde en overstapte naar de Waaslande club samen met broer Toon. Jean-Marie was onderdeel van de nationale jeugdploegen en maakte op 18-jarige leeftijd zijn debuut in Beveren.

In Beveren opende Jean-Marie samen met zijn echtgenote een sportwinkel. Beveren groeide uit tot een topclub en Jean-Marie was hier de eerste doelman. In 1978 behaalde Beveren voor het eerst de Beker van België. In de zomer van 1982 maakte Jean-Marie Pfaff de overstap naar de Duitse topclub Bayern München. Pfaff stond in die tijd bij verscheidende clubs in de belangstelling, maar koos uiteindelijk voor Bayern. De spectaculaire speelstijl viel bji veel supporters in de smaak en hij was gespecialiseerd in het stoppen van strafschoppen en grote duiksprongen. Tijdens het te woord staan van de Duitse pers gaf een interview in het Duits en het Nederlands, de video van het interview werd een internethit.

In 1988 keerde Jean-Marie terug naar België. Hij ging aan de slag bij Lierse SK en in 1989 volgde hij zijn trainer naar het Turkse Trabzonspor. In 1990 koos Jean-Marie ervoor een punt achter zijn voetbalcarrière te zetten. Kort daarna is Pfaff nog even aan de slag geweest als trainer, maar dit was voor korte duur.

Jean-Marie Pfaff heeft op nationaal en internationaal niveau verschillende prijzen gewonnen. Nationaal werd hij 1x Belgisch kampioen, 1x de Beker van België, 2x de Belgische Supercup, 3x Duits kampioen, 2x DFB-Pokal en 2x de Duitse Supercup. Tijdens zijn internationale carrière speelden hij 64 wedstrijden. Internationaal won hij zilver op het EK in 1980. Individueel won Jean-Marie ook verschillende prijzen, zoals de Gouden Schoen in 178, de Nationale Trofee voor Sportverdienste in 1980 en Wereldkeeper van het jaar in 1987.

Hoogtepunten

 • Uitgeroepen tot Beste Keeper van de Wereld 1987
 • Tweede op de Europese Kampioenschappen 1980
 • Driemaal landskampioen met Bayern München en tweemaal winnaar Duitse beker 1983 - 1987
 • 64 keer kwam Jean-Marie Pfaff uit voor de Rode Duivels

Impressie van deze spreker

Boek Jean-Marie Pfaff nu als spreker