Jacques Borlée

Coach van de Belgische 4x400m-ploeg

Jacques Borlée
De kracht van deze spreker
  • Motivatie
  • Teamplayer
  • Doorzettingsvermogen
Talen :
  • Frans

Jacques Borlée, winnaar van zeven nationale titels, Europese coach van het Jaar, en zowel vader als coach van drie van ’s werelds beste huidige atleten, is een vooraanstaande figuur in de Belgische en internationale atletiek.

“Sport is een echte familietraditie. Vanaf jonge leeftijd leerden we zwemmen, we kwamen snel in contact met veel verschillende sporten, fietsen, voetbal, basketbal, volleybal, … Zo was het met eigen broers en zussen en ik heb het ook bij mijn eigen kinderen overgenomen.” Met dezelfde competitieve geest: “Met mijn broers en zussen hebben we altijd gestreden, of het nu ging om met de fiets door de buurt te gaan, om manden te scoren in het basketbal of om pingpong te spelen. We stopten nooit! Mijn kinderen hebben hetzelfde principe geleerd: laat je niet verslaan. Het is natuurlijk een wedstrijd die heel gezond blijft”.

Pour réussir, il faut y croire et être discipliné
  • Moments forts

Licht creëren in het dagelijks leven
Voor Jacques Borlée is de opvatting van droom en licht essentieel. Dit is het uitgangspunt voor ons allemaal. Jacques Borlée deelt met je zijn passie, zijn kracht en zijn tips en trucs om dagelijks tot in de perfectie te kunnen oefenen. Hij neemt je mee op een reis die je niet snel zal vergeten!

Energie- en prestatiemanagement
Jacques Borlée is een internationaal gerenommeerde coach. Op basis van zijn ervaring en van de overwinningen die zijn atleten op de Olympische Spelen hebben behaald, zal hij de link leggen tussen sport en de balans tussen zichzelf en het team. Je leert hoe je trainingsmodaliteiten van atletiek en topsport in de bedrijfswereld kunt omzetten.

Biografie

Jacques Borlée, voormalig Belgisch sprinter en trainer, is geboren op 27 september 1957. Hij werd meervoudig Belgisch kampioen in diverse sprintdisciplines. Ook vertegenwoordigde hij België op verschillende grote internationale atletiekwedstrijden. Zo nam hij eenmaal deel aan de Olympische Spelen, maar won bij die gelegenheid geen medailles. Naast sprinter was hij ook een verdienstelijk hordeloper, getuige zijn gouden medaille op de Belgische kampioenschappen van 1977. In 2011 en 2012 werd Jacques verkozen tot Belgisch coach van het jaar. Een prestatie waar je trots op kan zijn.

Borlée was getrouwd met Edith Demaertelaere, voormalig kampioene op de 200 meter. Daarnaast kun je Jacques ook kennen als vader, coach en manager van zijn kinderen: Olivia Borlée, Kevin Borlée, Jonathan Borlée en Dylan Borlée. Arnaud Destatte maakt eveneens deel uit van zijn trainingsgroep. In zijn periode als atleet was Borlée aangesloten bij RCB (Racing Brussel).

Als sprinter was Jacques Borlée een generatiegenoot van Fons Brydenbach. In 1980 maakte hij zijn Olympisch debuut op de Olympische Spelen van Moskou. Op de 400 meter kwam hij door de voorrondes met een tijd van 47,77 s. In de kwartfinale liep hij met 47,73 iets sneller dan zijn eerste ronde, maar mocht hiermee helaas toch niet doorstromen naar de halve finale. Het was net te weinig. In 1983 behaalde hij op de Europese indoorkampioenschappen in Boedapest een zilveren medaille op de 200 meter. Met een tijd van 21,13 eindigde hij achter de Sovjet-Rus Aleksandr Yevgenyev (goud; 20,97) en voor de Hongaar István Nagy (brons; 21,18). Een mooie prestatie.

Borlée doet nog recreatief aan sport, maar geniet tegenwoordig meer bekendheid als trainer. Vanaf 2003 legt hij zich toe op het coachen van zijn kinderen en als Belgisch coach atletiek van de Belgian Tornados. Hiervoor krijgt hij erkenning en werd in 2011 en 2012 uitgeroepen tot Belgisch Coach van het Jaar. Hij gebruikt hierbij veelvuldig de wetenschap. Hij is ook medestichter van de Βrussels αthletics, een Vzw die ondersteund wordt door het Brussels Hoofdstedelijk Gewest om de sport, en meer bijzonder, de atletiek te promoten.

In 2019 haalde hij met de Belgian Tornados Brons tijdens het WK. Na vier 4e plaatsen en een 5e plaats was het tijdens het WK in 2019 bingo op de 4x400 meter. Voor het eerst veroverde de Belgische aflossingsploeg eremetaal op het WK atletiek. De medaille is in feite een verwezenlijking van de afgelopen 12 jaar. Jacques zelf schat deze prestatie hoger in dan een Europese titel, want op het WK stonden ze tegenover ongelooflijk sterke ploegen. Toch was de ambitieuze Jacques Borlée niet 100 procent tevreden. Hij vindt de 3e plaats een mooi overwinning, maar hij dacht voor de race dat ze makkelijk mee konden gaan met Jamaica en dat ze als 2e konden eindigen.

Momenteel focust Jacques zich met zijn team op de Olympische Spelen van 2021 in Tokio. Daarmee wilt hij de wereldtop bereiken. Hij wilt in Tokio niet alleen schitteren met de Belgian Tornados. Er zijn namelijk meer uitdagingen die hij wilt verwezenlijken. De gemende aflossing is ook interessant, evenals de individuele prestaties op de 400 meter. Voor België wilt Borlée met het goud thuiskomen.

Hoogtepunten

  • Deelname Olympische Spelen 1980
  • Zilveren medaille EK 1983
  • Coach van het Jaar 2011 en 2012

Impressie van deze spreker

Boek Jacques Borlée nu als spreker