Dominique Baeyens

Voormalig bondscoach volleybal

Dominique Baeyens
De kracht van deze spreker
  • Teamplayer
  • Coaching
  • Interactief
Talen :
  • Nederlands
  • Frans
  • Engels

Dominique Baeyens heeft een indrukwekkend palmares op zijn naam als coach in het professionele volleybal. In zijn 25-jarige carrière behaalde hij acht landstitels, drie bekers en één Europabeker. Hij werd achtmaal verkozen tot Coach van het Jaar en was gedurende vier jaar bondscoach. Met passie brengt hij ideeën over bij het publiek. Dominique heeft een master in de lichamelijke opvoeding en heeft vanuit die wetenschappelijke achtergrond zijn trainerscarrière opgebouwd. Dominique gelooft in de kracht van teamwork, maar volgens hem is het ook een kwestie van ‘Coachen met gezond verstand’. Hierdoor is er niemand beter geplaatst om zijn expertise uit de sportwereld rechtstreeks toe te passen op de interne werking en de teamprocessen binnen organisaties en bedrijven.

Coachen met gezond verstand
  • Moments forts

Dominique Baeyens heeft een indrukwekkend palmares als coach in het professionele volleybal. In zijn 30 jarige carrière behaalde hij 9 landstitels, won hij 3 Bekers van België en 1 Europabeker. Hij werd 8 keer verkozen tot coach van het jaar en was gedurende 4 jaar coach van onze Nationale Volleybalploeg.

Zijn visie over coaching en teamwork schreef hij neer in het boek : Coachen met Gezond Verstand dat uitgegeven werd bij Manteau in 2018.

Dominique is master in de lichamelijke opvoeding en heeft vanuit die wetenschappelijke achtergrond zijn trainerscarrière opgebouwd.

In zijn presentaties en workshops brengt hij een authentiek verhaal dat gebaseerd is op zijn jarenlange coaching van topteams.  Geen hoogdravende theorieën maar een pragmatische visie die leidt tot nuttige tips voor elke organisatie en bedrijf.

Dominique vindt dat er vaak lichtzinnig met de termen “ team” en “teamwork” wordt omgesprongen. We moeten beseffen dat een goed functionerend team er niet zomaar komt. Dat vergt inzet, discipline, betrokkenheid en goed leiderschap. Een toverformule om een team succesvol te maken kent Dominique evenmin maar hij heeft wel een expertise opgebouwd in teamgedrag en teamprocessen die toepasbaar is in elke organisatie waar mensen geacht worden om samen te werken.

Een topteam en een topbedrijf kunnen veel van elkaar opsteken maar het is geen goed idee om alles zomaar te kopiëren.

Het Topsportverhaal  “vertalen” naar de Bedrijfswereld blijft een interessante uitdaging die Dominique met de nodige ervaring en realiteitszin graag met jullie aangaat.

Tijdens de presentaties / workshops van Dominique wil hij samen met jullie op zoek gaan naar wat er nuttig is binnen jullie specifieke context. Welke ideeën, welke tips kunnen voor een meerwaarde zorgen.

Biografie

De voorbije decennia is Dominique Baeyens uitgegroeid tot een icoon in de sportwereld. In september 2016 nam hij afscheid als topcoach, maar stilzitten is nog niet aan de orde. Hij begeleidt nu jonge trainers en atleten aan de topsportschool van Vilvoorde, als een coach der coaches.

Als kind was hij gek van sport, maar hij speelde ook piano. De wereld van de kunsten ligt hem nog altijd nauw aan het hart. Zijn interesse gaat vooral uit naar het creatieve proces dat ten grondslag ligt aan de schepping van elk nieuw kunstwerk.
Via zijn broer belandde hij weliswaar in het volleybal. Daar was zijn master in de lichamelijke opvoeding aan de VUB (1980) ook niet vreemd aan. Hij begon zijn carrière als speler, maar door een rugblessure moest hij rond zijn dertigste afhaken.

Daarna maakte hij naam en faam als trainer van Zellik en Roeselare. Als bondscoach zorgde hij ervoor dat de Red Dragons voor het eerst in 36 jaar konden deelnemen aan een wereldkampioenschap. Het sportmoment uit zijn carrière waar hij met de meeste voldoening op terugkijkt, is de kwalificatie voor het EK, in zijn allerlaatste wedstrijd als bondscoach (in 2016).

Bij zijn afscheid in 2016 blikte hij uitvoerig terug op zijn carrière. Ooit gaf hij een vaste en zekere job in het onderwijs op en begon hij aan een nieuw avontuur als trainer: ‘In je leven passeert al eens een trein. Dan moet je durven springen. Want als je te lang wacht, vertrekt die weer en komt die mogelijk nooit terug. Ik kreeg de kans om in Zellik een kampioenenploeg te vormen. Volleybal was mijn passie. Dan twijfel je niet. (...) Vergeet niet dat topcoaches allemaal grote ego’s zijn. Geloof ze niet als ze het tegendeel beweren. Ik heb het onderwijs niet laten staan om derde te worden. Ik wou de beste zijn.’ (De Zondag, 30 oktober 2016)

Dominique Baeyens was, binnen het Belgische volleybal, een van de pioniers als het aankomt op psychologische begeleiding. ‘Een coach moet altijd zoeken naar innovatie, hoe klein ook, alleen al om je spelers alert te houden. Dat benadruk ik ook altijd tijdens mijn lezingen in bedrijven. (...) Als je niet goed communiceert, kruipen mensen in een egelstelling, en wordt het moeilijk. Als coach kan je je spelers geen 20 procent beter maken, maar moet je proberen die 1 à 2 procent verschil te maken. Dat kan door een betere mentale begeleiding.’

Hoogtepunten

  • Plaatsing voor het WK Volleybal 2014
  • Vijf keer landskampioen met Knack Roeselare 2000 - 2010
  • Acht keer 'Coach van het jaar'

Impressie van deze spreker

Boek Dominique Baeyens nu als spreker