Als bevlogen communicator is David Steegen de geknipte man om u wegwijs te maken in het communicatiebeleid van een topsportbedrijf. Zijn lezingen overgiet hij met spraakmakende voorbeelden en beklijvende anekdotes uit de dagdagelijkse realiteit, en verhalen waaruit zowel voetbalfans als niet-sportminnende bedrijfsleiders heel wat van kunnen opsteken.
Hij spreekt met overgave over zijn favoriete sport, maar ook over zijn uitverkoren stad, Brussel, waar Nederlands- én Franstaligen een minderheid vormen, onveiligheid een zwaarwegend thema is. Met verve plaatst hij zijn eigen opvallende accenten bij verleden, heden en toekomst van de hoofdstad, en bij uitbreiding van België.
Koel blijven als het heet wordt: crisiscommunicatie, en wat bedrijven kunnen leren van een voetbalclub
Weinig bedrijven worden zo op de huid gezeten als een voetbalclub. Een instituut als Anderlecht beroert iedereen: jong en oud, universitair en laaggeschoold, Nederlands- en Franstalig. Tienduizenden liefhebbers, met elk hun mening over hoe de NV Anderlecht moet worden geleid, en die elk deelaspect van het beleid onder het vergrootglas leggen. Met supporters als stakeholders, die overenthousiast reageren als het goed én minder goed gaat.
Voor anderen uit het niet-Anderlecht-universum kan de club dan weer nooit goed doen. Het vereist permanente crisiscommunicatie, en toch slaagt David Steegen erin de Brusselse grootheid een aura van rustige vastheid te bezorgen.
In zijn lezingen vlooit David Steegen ragfijn de gelijkenissen en verschillen uit tussen de communicatie van ondernemingen en die van een voetbalclub. Het voorzichtig laveren tussen de waan van de dag en de lange termijnvisie, het overbrengen van (minder) goed nieuws, en de omgang met sociale media en journalisten in het algemeen. Als spreker lardeert hij zijn betoog met een veelheid aan voorbeelden en concrete cases, die tegelijk de herkenbaarheid verhogen én de voetbalwereld overstijgen, waardoor élke bedrijfsleider er iets van opsteekt.
Het leven zoals het is: achter de schermen bij Anderlecht
Voetbalclubs worden steeds meer een microcosmos van de samenleving. Topspelers zijn individuen, met hun eigen ego, die toch samen topprestaties moeten leveren. Ze hebben verschillende achtergronden, met familie in Afrika, Oost-Europa, of het Midden-Oosten, en reageren anders op verschillende situaties. Voetbal is tegelijk een geglobaliseerde business geworden, waar de macht van geld, makelaars en sponsors groot is. Aan de zijlijn kijken supporters en media met een vergrootglas toe, en vergroten kleine akkefietjes uit tot onoverkomelijke breuklijnen.
David Steegen is perfect geplaatst om u een intrigerende inkijk te geven in de individuele en collectieve begeleiding en omkadering van spelers, en het omgaan met al degenen die van ver of dichtbij betrokken zijn bij het reilen en zeilen van een topclub.
Brussel als broeihaard: tijd voor een toekomst
Volgens een reportage van de Duitse zender ZDF van maart 2012 is Brussel de onveiligste stad van Europa. De toppositie valt wellicht met een korrel zout te nemen, maar het onveiligheidsgevoel bij sommige bewoners is onmiskenbaar. Te veel bestuursniveaus, burgemeesters die niet hard durven optreden tegen hun eigen kiezerspotentieel, ten koste van de eigen middenstand. David Steegen doorprikt het overdreven belang dat aan het communautaire wordt gehecht in een stad waar slechts een minderheid nog echte banden heeft met de Vlaamse of Franstalige gemeenschap. Hoe moeten wij omgaan met een groeiende bevolking van intussen 128 nationaliteiten? Geboren en getogen Brusselaar David Steegen legt de vinger op de wonde, gaat in een verhelderend betoog op zoek naar oorzaken, en houdt tegelijk de blik op de toekomst gericht. Een must-hear-visie voor iedereen die bekommerd is om onze hoofdstad