Carl Maes

Directeur van de Kim Clijsters Academy en Voormalig coach Kim Clijsters

Carl Maes
De kracht van deze spreker
 • Internationaal
 • Motivatie
 • Interactief
Talen :
 • Nederlands
 • Engels

Carl Maes is een van de meest ervaren en gerespecteerde coaches van (vrouwelijke) tennisspelers ter wereld. Hij is het meest bekend om zijn werk met Kim Clijsters, voormalig nr 1 in de wereld in zowel het enkel- als het dubbelspel. Vanaf haar twaalfde coachte hij Clijsters gedurende meer dan tien jaar in totaal. Momenteel is hij directeur voor de International Kim Clijsters Academy (KCA) en de Kim Clijsters Sport and Health club (KCSHC), waar hij een team van 20 mensen leidt in een van ’s werelds toonaangevende trainingsomgevingen voor tennisspelers. Carl Maes is ook een tv-analist en uitgever van vele internationale tennisartikelen. Als keynote spreker is hij een veelgevraagd persoon voor zowel sportorganisaties als voor het bedrijfsleven met een verscheidenheid aan onderwerpen.

 • Moments forts

The Female (tennis) Journey
In een informatieve en onderhoudende sessie laat Carl Maes, ex-coach van Kim Clijsters voor meer dan 10 jaar, een licht schijnen op de (minder opvallende) verschillen tussen mannen en vrouwen.  Hoe haal je het meeste uit je mannelijke en vrouwelijke atleten?  Wat is de gelijkenis tussen mannen en vrouwen op de werkvloer?  Misschien pas je ook jouw persoonlijk gedrag in het dagelijkse leven aan na deze sessie?

Technology in Sport
Carl Maes, ex-coach van Kim Clijsters voor meer dan 10 jaar,  ontwikkelde een Hawk Eye opvolgingssysteem in de Kim Clijsters Academy dat aantoont hoe technologie zijn intrede deed in de tenniswereld. Met enkele mooie case studies en video materiaal werkt hij inspirerend om ook in andere omgevingen creatief om te gaan met technologie om zo meer productief te worden.

Motivation and leadership
In een informatieve en onderhoudende sessie geeft Carl Maes, ex-coach van Kim Clijsters voor meer dan 10 jaar, inzichten hoe je mensen rondom je kan motiveren. Hoe staan we op in de ochtend om onze dagtaak aan te vangen?  Waarom starten we een bepaald project en houden we het vol?  Proces doelen en atleten/werknemers vertellen “wat” ze moeten doen en “hoe” ze het moeten doen is al decennia lang goed gedocumenteerd.  Maar de grootste hoeksteen is ongetwijfeld de reden waarom je iets doet.  What is your “why”?

Presentatie in de Kim Clijsters Academy
Het is mogelijk om de presentatie van Carl te laten plaatsvinden in de Kim Clijsters Academy, te Bree. Een rondleiding door het centrum is hierbij inclusief. Er is een congresruimte voorzien waarin voor of na de presentatie vergaderd kan worden. Dit bezoek kan in combinatie met Cardio tennis of een Yoga sessie als teambuilding of break out session. Gezond eten kan uiteraard ook! Een maaltijd bestaat uit een voorgerecht, hoofdmaaltijd en koffie.

Biografie

Carl Maes is een van de meest ervaren en gerespecteerde coaches van (vrouwelijke) tennisspelers ter wereld. Hij studeerde af als Master in Sport Science and Kinesiology en vervoegde de Belgische Tennisfederatie in 1992. Hij werkte met ATP-spelers Xavier Malisse en Kristof Vliegen toen zij junioren waren maar hij is het meest bekend om zijn werk met Kim Clijsters, voormalig nr1 in de wereld in zowel het enkel- als het dubbelspel.  Vanaf haar twaalfde coachte hij Clijsters gedurende meer dan 10 jaar in totaal. Als aanvoerder van de Fed Cup, leidde hij zijn team naar de wereldfinale van de Fed Cup 2006.

Hij verliet België tussen 2002 en 2009 om de hoofd van het Brits vrouwentennis te worden waar hij verantwoordelijk was om het junioren en professioneel damestennis in Groot-Brittannië te ontwikkelen. Dit was de periode waar Johanna Konta , Heather Watson en Laura Robson hun doorbraak kenden. Carl zetelde ook twee jaar in de beheerraad van de WTA spelersafgevaardigde. Sinds zijn terugkeer in België in 2009 was hij consultant voor verschillende tennisfederaties, zowel op strategisch vlak als op coaching vlak voor beleidsmensen en coaches in hun respectievelijke opleidingscursussen.

Momenteel is hij directeur voor de International Kim Clijsters Academy (KCA) en de Kim Clijsters Sport and Health club (KCSHC), waar hij een team van 20 mensen leidt in een van 's werelds toonaangevende trainingsomgevingen voor tennisspelers. In de academie heeft hij een wereldwijd uniek screeningsysteem ontwikkeld voor tennisspelers met de Hawk Eye-technologie. Elise Mertens (WTA top 15) traint daar sinds 2015 en verschillende andere top 100 spelers zoals Sorana Cirstea, Ana Konjuh, Svetlana Kuznetsova, Yanina Wickmayer, Kirsten Flipkens, Kimmer Coppejans en zelfs Kei Nishikori hebben een bezoek gebracht aan en getraind op de Academie. Bezoekers uit meer dan 60 landen zijn sinds de opstart in 2014 in België komen trainen. De Academie telt verschillende nationale kampioenen in haar rangen uit Belgie, Nederland maar ook uit andere landen.

Carl Maes is ook een tv-analist en uitgever van vele internationale tennisartikelen. Als Key Note spreker is hij een veelgevraagd persoon voor zowel sportorganisaties als voor het bedrijfsleven met een verscheidenheid aan onderwerpen.

Hoogtepunten

 • Coach van Kim Clijsters, Xavier Malisse en Kristof Vliegen
 • Aanvoerder van het Belgisch Fed Cup team 2006
 • Hoofd van het Brits vrouwentennis 2002 - 2009
 • Consultant voor verschillende tennisfederaties 2009
 • Directeur van de International Kim Clijsters Academy
 • Directeur van de Kim Clijsters Sport and Health club (KCSHC)

Impressie van deze spreker

Boek Carl Maes nu als spreker