Björn Kuipers

Scheidsrechter Betaald Voetbal en Ondernemer

De kracht van deze spreker
  • Ondernemen
  • Leiderschap
  • Innovatie
Talen :
  • Nederlands
  • Engels

Björn Kuipers was gedurende enkele jaren de beste scheidsrechter van Nederland. In augustus 2021 besloot hij om een punt te zetten achter zijn glasrijke carrière. Hij maakte zijn debuut als scheidsrechter in het betaald voetbal tijdens de wedstrijd Telstar-FC Eindhoven. In 2013 krijgt Björn de finale van de Europa League in Amsterdam toegewezen. In 2014 floot Kuipers de Champions League finale tussen Real Madrid en Atletico Madrid. Tevens floot hij op het EK van 2012, 2016 en 2020 én het WK van 2014 en 2018. Naast zijn functie als scheidsrechter is Björn succesvol eigenaar van een Jumbo supermarkt.

Kijk niet naar wat het kost, maar naar wat het opbrengt
  • Moments forts

Björn zijn presentaties geven een bijzondere indruk in de wereld van een topscheidsrechter. Hoe leidt hij zijn team van scheidsrechters in stressvolle situaties en behoudt hij de eenheid? Hoe gaat hij om met de immense druk vanuit de voetbalwereld? Welke rol speelt communicatie hierin? Hoe gaat hij om met veranderingen en innovaties binnen de voetbal? Denk maar aan de introductie van de VAR. Daarnaast legt hij de perfecte link tussen het ondernemen en de topsport, die hij aanvult met voorbeelden uit de praktijk van zijn eigen supermarkt.

De presentatie van Bjorn Kuipers is een van de beste presentaties die ik heb gezien op het vlak van business en sport. Zeer begrijpelijk en je wordt echt gegrepen, zeker ook door de combinatie met de overweldigende beelden.

Biografie

Björn Kuipers leerde voetballen bij Quick '20 maar volgde al gauw in zijn vaders voetsporen door zich verder te ontwikkelen als scheidsrechter. Björn maakt tijdens de wedstrijd Telstar - FC Eindhoven zijn officiële debuut in het betaald voetbal. Op 5 maart 2005 fluit Björn zijn eerste wedstrijd in de Nederlandse Eredivisie tijdens de wedstrijd Vitesse - Willem II. Vanaf dat moment komt Björn zijn scheidsrechters carrière in een versnelling. Zo maakt in zijn internationale debuut op 28 maart 2006 tijdens de wedstrijd Rusland - Bulgarije (U17) waarna hij zijn Europa League debuut maakt op 13 juli 2007 tijdens de wedstrijd NK Varteks - KF Tirana. De eerste wedstrijd die Björn in de Champions League mocht fluiten was Barcelona - Dynamo Kiev op 29 november 2009. In 2012 fluit Björn zijn eerste twee wedstrijden op een mondiaal toernooi tijdens het EK in Oekraïne en Polen. Het jaar 2013 is een speciaal jaar voor Björn. Zo mocht hij de halve finale van de Champions League tussen Barcelona en Bayer München fluiten en de finale van Europa League in Amsterdam tussen Chelsea FC en SL Benfica. In 2014 floot Kuipers de Champions League finale tussen Real Madrid en Atletico Madrid. Tijdens het WK in Brazilië was Björn de enige Nederlandse scheidsrechter en floot hij drie wedstrijden. Door de goede prestaties van het Nederlands Elftal, moest Björn Kuipers helaas na de achtste finales huiswaarts keren. Ook op het EK van 2016 was hij aanwezig en floot hij de kwartfinale. Kuipers floot de afgelopen jaren naast de vele Eredivisie wedstrijden en Champions League wedstrijden in 2018 ook de Europa League finale tussen Atletico Madrid en Olympique Marseille en de KNVB Bekerfinale tussen Feyenoord en AZ. Als hoogtepunt van dit jaar stond Björn deze zomer met Team Kuipers op het WK voetbal in Rusland, hij floot vier wedstrijden, waaronder de kwartfinale, en was in de finale de vierde official. Naast zijn werkzaamheden voor de KNVB is hij eigenaar van een Jumbo supermarkt en is hij in het verleden eigenaar geweest van meerdere supermarkten. In 2016 werd zijn Jumbo supermarkt tot beste van Nederland gekozen.

Hoogtepunten

  • Scheidsrechter EK finale Euro2020 2021
  • Scheidsrechter EK 2012 en 2016 en 2020
  • Scheidsrechter WK 2014 en 2018
  • Champions League finale Real Madrid - Atletico Madrid 2014

Impressie van deze spreker

Boek Björn Kuipers nu als spreker