Ann Wauters

Kapitein van de Belgian Cats en Co-founder van SmartMind

De kracht van deze spreker
  • Teamplayer
  • Talentontwikkeling
  • Inspirerend
Talen :
  • Nederlands
  • Frans
  • Engels

Ann Wauters is kapitein van de Belgium Cats, de nationale vrouwenploeg basketbal. Ann heeft een uitgebreid palmares en werd vijfmaal uitgeroepen tot beste basketbalster in Europa. Ze deelt haar unieke ervaring als topsporter en getuigt over wat écht telt bij teamsport. Een doorleefd verhaal met persoonlijke ervaringen en geïllustreerd aan de hand van pakkende beelden.

Success is where preparation and opportunity meet
  • Moments forts

Ann Wauters weet als geen ander wat het betekent om in team te werken. Ze behaalde heel wat successen met haar teams, maar verloor ook heel wat finales. Elk seizoen was het herbeginnen met nieuwe teammates van verschillende achtergronden om samen een hecht team te vormen; om op dezelfde golflengte te zitten met de coaching staff, in landen met andere culturen, gewoontes en talen. Hoe bouw je in korte tijd een team dat betrokken is, waar er vertrouwen is en waar men kan omgegaan met concurrentie? Hoe kan je elkaar verantwoordelijk houden met als doel resultaten te halen en titels in de wacht te slepen? En dat in een uiterst competitieve wereld vol ego’s, waar je het gezamenlijke doel heel gemakkelijk uit het oog kan verliezen. Ann deelt haar unieke ervaring als topsporter en getuigt over wat écht telt bij teamsport. Een doorleefd verhaal met persoonlijke ervaringen en geïllustreerd aan de hand van pakkende beelden.

Ze combineerde een topsportcarrière met het moederschap. Hoe keerde ze na haar zwangerschap terug op het hoogste niveau? Equality in de sport is voor haar een belangrijk thema. Ann wil zich graag verder inzetten om meer kansen te creëren voor vrouwen in de sport, niet alleen op het veld maar ook in de omkadering.

Tot slot is Ann beschikbaar voor het geven van een basketbalclinic.

Biografie

Ann Wauters is geboren in Sint-Niklaas op 12 oktober 1980. Ze was heel sportief van kleins af aan, maar begon pas op haar 12de te basketten. De kapitein van de Belgian Cats heeft het grootste palmares van de ploeg. Vier keer won Ann Wauters de Eurloleague, in 2002, 2004, 2005 en 2012. In 2015 won Wauters de Eurocup en in 2004 en 2005 behaalde ze de Wereldbeker voor clubs. Wauters won 4 keer het kampioenschap in Frankrijk, 1 in  Zuid-Korea, 1 in Spanje, 1 in Belgie en 4 Russische titels.  Ze was de eerste Belgische basketbalster in de WNBA, waar ze als eerste werd gekozen in de Draft van 2000. Met de Los Angeles Sparks won Ann Wauters de titel in de WNBA in 2016. 

Samen met de nationale vrouwenploeg (Belgian cats) werd Wauters derde op het EK in 2017 en vierde op het WK in 2018. In 2020 kwalificeerde Ann en de Belgian Cats zich voor een historische deelname aan de Olympische Spelen van Tokio. 

Wauters die speelt met rugnummer 12 is vijfmaal uitgeroepen tot Europese speelster van het jaar. In 2005 was Wauters de enige Europese die in de WNBA geselecteerd werd voor het All-Star team. Samen met haar vrouw, Lot hebben zij drie kinderen gekregen. Lou, Vince en Dree. 

Verder is Ann ambassadrice van SOS Kinderdorpen en het Rode kruis. Ze heeft een passie voor fietsen en promoot graag een actieve levensstijl. 

Hoogtepunten

  • Bronzen medaille op het EK 2017
  • Vierde plaats op het WK 2018
  • Vier keer Euroleague kampioen

Impressie van deze spreker

Boek Ann Wauters nu als spreker