Wanneer slaag of faal je als team?

In ieder bedrijf is teamwork een zeer belangrijk aspect in het behalen van succes, maar wat bepaalt of teamwork slaagt of faalt?

Teamwork!
Een team kan pas goed draaien als de waarden en normen van de teamleden gerespecteerd worden door de andere teamleden. De waarden binnen een team zijn de opvattingen die mensen hebben over wat goed, rechtvaardig en moreel aanvaardbaar is. Het is een gids die aangeeft hoe men zich moet gedragen in verschillende situaties.

Als er binnen een team geen waarden zijn die het teamwork ondersteunen, dan zal het team niet goed presteren. Hoe beter de waarden en normen van de leden overeenkomen, hoe minder problemen er zullen voorkomen. Wat op hun beurt ervoor zorgt dat het team efficiënter werkt.  Neem bijvoorbeeld een volleybalploeg: plaats de zes beste spelers ter wereld samen en dat geeft je nog geen garantie dat het een echt team is. Dit kan bijvoorbeeld komen doordat de spelers aan eigen succes denken en niet in functie van het gemeenschappelijke doel. Het is dus mogelijk dat een team van “mindere” volleybalspelers in staat is om een wereldprestatie neer te zetten dankzij perfect teamwork.

Bij teamwork zijn er vijf waarden die belangrijk zijn om een goed team te vormen:

  1. Het hele team moet betrokken zijn.
  2. Binnen een team zijn er geen mindere of meerdere.
  3. Een open en eerlijke communicatie.
  4. Het uitwisselen van alle informatie met het team, oftewel transparant zijn.
  5. Hetzelfde doel inzichtelijk hebben.

Teamwork makes the dreamwork!
Sprekers met een grote affiniteit met teamwork zijn onder andere Tessa Wullaert, Wesley Sonck, Johan De Keyser en Félix Denaeyer. Wil je meer informatie ontvangen over één van onze sprekers? Neem dan contact met ons op!