Vier vragen aan Pieter Timmers!

In de vier vragen aan blog stellen wij onze sprekers vier vragen over hun carrière. Deze week is het de beurt aan Pieter Timmers!

Wat is je grootste motivatie tijdens je topsportcarrière?
Het doel dat ik voor ogen heb. Door een doel voorop te stellen, wordt alles makkelijker. Jarenlang ben ik om 5u20 opgestaan om vervolgens om 6u in een koud zwembad te duiken. Is dat fun? Nee. Doe je dat zonder morren? Ja. Gewoon omdat je weet waarom je het doet en omdat je beseft dat er geen andere manier is om dat doel te bereiken.

Wat is het mooiste leermoment uit jouw sportcarrière?
Hoe raar het ook moge klinken: mijn blessuremomenten. Zoals mijn spontane klaplong en mijn acute hersenvliesontsteking die me amper enkele uren voor vertrek naar het EK velde. Mijn koffer stond klaar om in bloedvorm en na een top voorbereiding, het vliegtuig vol vertrouwen op te stappen. Die hersenvliesontsteking was een mokerslag voor me, maar één dag na de tranen kon ik de knop omdraaien. Dat moet, als je vooruit wil en als je weet dat er altijd dingen zullen zijn die je niet in de hand hebt. Je kan 100% goed voorbereid zijn en alles volgens het boekje gedaan hebben, maar toch kan het altijd nog mislopen door externe factoren. “Laat los wat je niet in de hand hebt, is een hele belangrijke in topsport. Anders red je het niet.”

Welke drie kernboodschappen wil jij meegeven tijdens je presentatie?
1) Voorbereiding is alles. Topsport doe je 24u per dag, 7 dagen op 7. Niet zoals sommigen denken maar de x aantal uren per dag dat je effectief in het zwembad ligt of in de krachtzaal doorbrengt. Topsport is een levensstijl. Op gebied van voeding, op sociaal gebied, topsport is hardcore.
2) Focus op je prestatie en niet op randfactoren zoals concurrentie, de camera’s die op je gericht zijn,… Een voorbeeld: toen ik tijdens de halve finales, op de 100 meter vrije slag op de Olympische Spelen in Rio, doorstootte naar de finale, zocht ik de uitslag van de 2 halve finales niet op. Dit omdat ik naar mijn gevoel het niet nodig had om te weten wie allemaal de finale had bereikt en in welke tijd. Die info zou niets aan mijn eigen kunnen veranderen, maar zou me enkel nerveuzer kunnen maken, moest ik dat toelaten. Ik geloof rotsvast in het scenario waarbij je vertrouwen hebt in je jarenlange voorbereiding en in je eigen kunnen. Focus dus daarop, en niet op externe factoren. Trust the process.
3) Wees waakzaam en zorg ervoor dat je het graag blijft doen. Een topsportleven is net zoals elke andere business keihard. Ergens gewoon goed in zijn, volstaat dan niet. Dan hou je het maar even vol. Is de goesting of de motivatie even wat minder? Dat kan gebeuren. Maar zorg dan zelf voor nieuwe triggers en nieuwe hulpmiddelen om terug in een goede flow te geraken.

Wat zou je graag nog willen bereiken?
Voor de Olympische Spelen zei ik altijd: “in Rio wil ik mijn beste race ooit zwemmen. Of ik daarmee nu zilver haal, of een 16de plaats. Ik wil gewoon de perfecte race zwemmen.” Dat deed ik. Voor de volgende Olympische Spelen, wil ik dat opnieuw, hoe moeilijk het ook is om mijn tijd nog eens te evenaren. Een plaats heb ik niet in gedachten, dat is ook mee afhankelijk van wat je tegenstanders kunnen die dag en heb je dus toch niet in de hand. Maar een race zwemmen die technisch en tactisch nog perfecter gaat dan in Rio, dat zou te gek zijn.

Meer informatie over Pieter als spreker? Neem contact op met SportSpreker.