Tessa Wullaert: Topvrouw in een mannenwereld

Tessa Wullaert is een vrouw met ballen. In het voetbal, gebrandmerkt als mannenwereld, knokte ze zich tot de top om haar droom te verwezenlijken: Professioneel voetbalster worden!

De passie voor voetbal ontstond al op zeer jonge leeftijd. In het kleuteronderwijs speelde ze op de speelplaats mee met de jongens van haar klas. Toen men vroeg of ze haar ook wou inschrijven bij KFC Wakken startte het avontuur. Zo begon Tessa met voetbal en is ze nooit meer gestopt. Ze was toen 5 jaar.

Tot en met haar vijftiende speelde ze als meisje mee in jongensploegen. Toen ze klein was, vormde dit geen probleem omdat iedereen evenveel speelde. Maar op latere leeftijd kwam al snel de klasse van Tessa bovendrijven en hield ze zelfs jongens uit de ploeg. Tot frustratie van de ouders. Hun zoon zat op de bank omwille van een meisje en dat uitgerekend in een mannensport! Haar moeder kreeg vaak te horen dat er toch geen toekomst zat in het vrouwenvoetbal.

Pas in 2008 kwam ze terecht bij de vrouwenploeg van SV Zulte Waregem waarmee ze kampioen werd in Tweede Klasse. Na een korte passage bij RSC Anderlecht belandde Tessa bij Standard in 2013. Tessa bracht dagelijks vier uur door in de wagen, om te kunnen trainen bij de club uit het Luikse, op dat moment de beste vrouwenploeg van België. Daarbovenop combineerde ze dit nog met hogere studies. Het was een lastige periode, maar gelukkig had ze de steun van haar ouders. Zo zorgden zij onder andere dat haar eten iedere dag klaar stond als ze afgepeigerd thuis kwam en zaten iedere wedstrijd in de tribune om hun dochter te steunen.

De grote doorbraak en erkenning kwam er in het seizoen 2014-2015 met de titel in de BeNe League en de bekroning tot topschutster van de competitie. Wolfsburg, één van de beste vrouwenvoetbalploegen ter wereld, zag haar talent en plukte haar weg uit België. Een nieuw avontuur volgde.

Bij haar nieuwe ploeg uit Duitsland moest ze leren omgaan met nieuwe omstandigheden. De zware concurrentie en de harde Duitse mentaliteit zijn niet te onderschatten. Voetbal is een teamsport, maar wordt gespeeld door individuen. Iedere dag moet ze het beste uit zichzelf halen, want iedere wedstrijd brengt enorme druk met zich mee. Wolfsburg wil altijd gaan voor  iedere titel en in het begin was er de nodige moeite met de druk die er heerste. Één mindere wedstrijd betekende vaak dat ze de volgende week op de bank moest zitten.

Gelukkig kan ze altijd terecht bij haar vriend voor een oppepper als het wat minder loopt. Boeken lezen doet ze om haar gedachten te verzetten, maar als uitlaatklep is er nog altijd de Playstation. Call of Duty is haar ding om even het verstand op nul te zetten.

Ver weg leven van je vrienden en familie is niet makkelijk. Als ze in België is, probeert ze met de weinige vrije tijd die ze heeft zoveel mogelijk af te spreken. Als er nog tijd over is, maakt ze graag haar opwachting bij voetbalevenementen om nieuwe mensen te ontmoeten met dezelfde interesse: Voetbal! Helaas moet de speelster van Wolfsburg te vaak afzeggen naar haar goesting wegens tijdsgebrek.

Ondanks dat Tessa Wullaert nu de ster van het Belgische vrouwenvoetbal is, blijft ze ten alle tijd zichzelf. In alle situaties blijft ze trouw aan de waarden waarin ze gelooft. “Be yourself” is dan ook haar levensmotto welke ze getatoeëerd heeft staan in de nek. Als je één ding van haar kan leren is het dat we moeten doen en zeggen waar jezelf voor staat. Als je een droom hebt, geef die nooit op! Hoe moeilijk de weg mag zijn, uiteindelijk is er slechts één iemand die je kan tegenhouden en dat ben jijzelf. Een inspirerende levensles van onze SportSpreker Tessa Wullaert!