Servaas Bingé stelt zijn nieuwe boek ‘Het Recept’ voor!

Na vijf eerder gepubliceerde boeken over voeding en gezondheid, zet dokter Servaas zijn schrijverscarrière verder met zijn nieuwste boek: ‘Het Recept’. We stelden hem enkele vragen, om onze nieuwsgierigheid naar zijn nieuwe werk wat te stillen.

Voor de mensen die dokter Servaas nog niet kennen: wie ben je, en wat doe je?
Veel mensen kennen me als ‘dokter Servaas’, maar mijn echte naam is Servaas Bingé. Ik ben mijn carrière in 2006 begonnen als huisarts, maar daar is het niet lang bij gebleven. Ik miste iets al kon ik toen nog niet benoemen wat dat was. Dus ik zocht… Ik heb op spoed gewerkt, ik ben 8 jaar sportarts geweest bij de wielerploeg van Lotto Soudal. Uiteindelijk ben ik mijn ondernemershart gevolgd en heb ik samen met mijn collega, Jelle Van De Velde, Leadlife opgericht. Dat is een bedrijf waar we mensen helpen om gezond te blijven met behulp van een gepersonaliseerde en digitale aanpak. Alles draait dus om één ding: mensen inspireren en tools geven om gezond te blijven. Die boodschap draag ik graag uit in mijn keynotes en op televisie.

Uit je boeken en andere interviews blijkt dat je een grote passie hebt voor de preventieve geneeskunde. Hoe is dat tot stand gekomen?
Om eerlijk te zijn, was ik in het begin van mijn carrière zelf niet de gezondste persoon. Door de week had ik overdag mijn werk als huisarts, en ’s nachts en in het weekend stond ik op spoed. Je kan me gek verklaren, maar zo zag mijn werkleven eruit! Natuurlijk begrijp je wel dat er op die manier weinig tijd overblijft voor voldoende nachtrust, sport en gezond koken. Na een tijdje merkte ik dat echt aan mijn lichaam. Op mijn dieptepunt woog ik maar liefst 25 kg meer dan nu. En eerlijk, het was me als arts ook nooit aangeleerd om die gezondheid als prioriteit te stellen. Ik kon heel goed ziektes behandelen en symptomen analyseren, maar van gezondheid op vlak van voeding en levensstijl wist ik bitter weinig toen ik van de universiteit kwam.

”Alles draait om één ding: mensen inspireren en tools geven om gezond te blijven.”

Dat veranderde toen ik in de topsport werkte. Topatleten hebben een optimale gezondheid nodig om optimaal te presteren en dat was dus ook hun vraag aan mij. In de beginjaren had ik daar geen antwoord op. Dus begon ik bij te leren, boeken te lezen, artikels op te zoeken en volgde ik in de States een internationale opleiding over geïntegreerde geneeskunde. Zo ontstond mijn passie, want op een bepaald moment dacht ik: Als we rond topsporters gezondheidsteams kunnen bouwen, kunnen we dat dan ook niet in de algemene praktijk? Zo ontstond mijn missie om hier verandering in te brengen. Ik besloot dat ik iedereen, niet alleen mezelf en mijn wieleratleten, wilde helpen om zo gezond mogelijk te leven. Mijn liefde voor de preventieve en proactieve levensstijlgeneeskunde was geboren.

Je nieuwste boek heet Het Recept. Hoe ben je bij die naam gekomen?
Het is een woordspeling op ‘doktersrecept’, wat bij veel mensen ook bekend staat als ‘doktersbriefje’ of ‘doktersvoorschrift’. Wij worden getraind diagnoses te stellen en medicatie voor te schrijven. Daar is niets mis mee, en dat is soms nodig, maar ik wil veel meer de oorzaak aanpakken. Daarom heb ik ‘Het Recept’ geschreven, een boek waarin ik de lezer wil tonen wat je moet eten en waarom, zodat mensen dankzij gezonde voeding zo gezond mogelijk kunnen blijven. Ik schrijf ze met Het Recept dus ook iets voor, maar ze mogen er veel meer zelf mee aan de slag gaan.

Als ik het goed begrijp gaat Het Recept dus vooral over gezonde voeding. Wat kunnen de mensen precies verwachten om in je nieuwe boek te lezen?
Het Recept opent over gezondheid en hoe onze gezondheid verbonden is met de voeding die we binnenkrijgen. Daarmee wilde ik de basis leggen om de rest van het boek beter te begrijpen. Mensen gaan op die manier weten waarom ze iets doen en dat bepaalt voor een groot stuk de slaagkans. Dan maken we het heel praktisch: We gaan niet theoretisch vervallen in voedingsleer maar ik geef mensen een aantal voedingsgroepen, van groenten en fruit, noten en zaden, peulvruchten en zelfs drank, toppings en kruiden, etc. Ik leg uit wat die groepen in ons lichaam doen en leer de lezer zelf te kiezen wat gezond is en wat niet. Opnieuw, ik wou het heel praktisch houden. We leren denken in porties zodat we niet moeten tellen en rekenen en uiteindelijk kan iedereen zijn dagelijks menu aanpassen aan zijn of haar gezondheidsdoelen en voorkeuren. Van veggie tot vleeseter, met allergieën of om energieker te zijn…

Mijn lievelingshoofdstuk is het hoofdstuk over de regenboog. Hoe meer kleurtjes op ons bord belanden, hoe meer fytonutriënten we binnenkrijgen. Dat zijn stoffen die voor de mooie kleuren van groenten, fruit, noten en andere gezonde voeding zorgen. Daarnaast zitten net daar de vele gezondheidsvoordelen, maar meer daarover in mijn boek! Voor nu mag je onthouden dat hoe meer kleur je eet, hoe meer verschillende goeddoeners je binnenkrijgt.

In je vorige boeken sloot je telkens af met een heleboel gezonde recepten. Is dat bij Het Recept ook het geval?
Natuurlijk! Ik kreeg van mijn vorige boeken vaak de reactie dat het leuk is om onmiddellijk met de informatie aan de slag te gaan in de keuken, dus wou dit deze keer ook zeker doen. De lezers kunnen genieten van maar liefst 36 unieke en gezonde recepten, zonder zich zorgen te moeten maken of het wel goed is…

Waar haalde je inspiratie voor het schrijven van Het Recept?
Voeding is een hele belangrijke pijler in de levensstijl. Het is alom aanwezig. Ik eet zelf ook heel graag en ook wetenschappelijk is het een van mijn passies. Daardoor heb ik een framework gevormd in mijn hoofd dat me in staat stelt om elke vraag of elke hype direct te toetsen. Dat maakt het gemakkelijk om te zien of iets goed voor me is of niet. Ik droom van een wereld waarin de mensen zelf dat framework kunnen bouwen en hun keuzes dus kunnen verbeteren. Gezondheid begint daar, op het bord.

Moeten de mensen je vorige boeken gelezen hebben, of staat Het Recept daar los van?
Je hebt de andere boeken niet nodig om Het Recept te begrijpen. Al zit er wel een structuur in. Mijn boek 16:8 gaat bijvoorbeeld over intermittent fasting en antwoordt op de vraag: Wanneer eten we? De Lijst gaat over een eliminatiedieet en biedt dus een antwoord op het ‘Wat’. Het recept had ik eigenlijk als eerste moeten schrijven, want daarin verdiepen we de ‘waarom’, het ‘hoe’ en het ‘wat’…

Is Het Recept ook geschikt voor vegetariërs en veganisten?
Jazeker! Het Recept is zo gemaakt dat het voor alle voedingsstijlen geschikt is. Het is net de bedoeling dat je jouw voorkeuren met de gezondheidseigenschappen van voeding gaat combineren. Als je bijvoorbeeld vegetariër bent, kun je het vlees gewoon inwisselen met plantaardige proteïnen. Alle vormen van vegetarisme en veganisme zijn dus welkom. Bovendien is het ook geschikt voor kinderen en zwangere vrouwen, en zelfs mensen die bepaalde voeding niet kunnen of mogen eten omwille van hun geloofsovertuiging kunnen Het Recept gebruiken. Iedereen welkom dus!

Kunnen we in de toekomst nog meer boeken van je verwachten?
Er zijn nog zoveel onderwerpen die mijn interesse hebben en waarover te vertellen valt… En ik hou van schrijven en vertellen. Ik wil niet te veel verklappen, maar ik kan alvast vertellen dat er al een plan en kapstok is voor een volgende boek!

Is er nog iets wat je kwijt wilt over Het Recept?
Misschien nog één ding: om de uitgave van Het Recept te vieren, organiseren we vanaf eind maart de regenboogchallenge. De bedoeling is om de mensen gedurende twee weken gevarieerd, evenwichtig en gezond te leren eten met behulp van tips, weetjes, recepten, … die we per mail versturen en op onze socials zullen delen. We gaan dieper in op de fytonutriënten, en hoe ze ons kunnen helpen om de regenboog op ons bord te toveren. En we dagen de mensen uit om hun netwerk te inspireren met de kleurtjes die ze op hun bord leggen. Laat ons die twee weken van de social media een vrolijke kleurrijke plek maken die mensen inspireert om gezond te eten! Iedereen is welkom om mee te doen en inschrijven is gratis!

Hartelijk dank, Servaas!
Alle geïnteresseerden voor de regenboogchallenge kunnen zich hier inschrijven.

Het Recept
Bekijk Het Recept

Het Recept

Sprekers in dit artikel