Een leven na de topsport – Evi Van Acker

Olympisch zeilster Evi Van Acker zette afgelopen jaar een punt achter haar carrière als topsportster.  Ze won dit jaar nog een zilveren medaille op het WK, maar zag een nieuwe voorbereiding naar de Olympische Spelen van 2020 in Tokio niet meer zitten. Hoe zou het nu gaan met Evi? Waar is ze mee bezig? Hoe bevalt het leven haar na de topsport? Wij vroegen het haar. 

“Het zal even duren voordat ik mijn draai helemaal gevonden heb, maar ik voel me heel goed op dit moment!”

Dit jaar zette je een punt achter je carrière als zeilster. Welke impact heeft dit op je leven? 
Het heeft een gigantische impact gehad op mijn leven. Op professioneel vlak ben ik me aan het heroriënteren. Zo doe ik verschillende projecten voor bedrijven, schrijf ik artikels voor magazines, maar geniet vooral enorm van deze overgangsperiode waarin ik alles op mij laat afkomen. Het zal even duren voordat ik mijn draai helemaal gevonden heb, maar ik voel me heel goed op dit moment. Bovendien vind ik het erg fijn dat ik meer tijd kan doorbrengen met vrienden en familie.

Wat was voor jou de grootste aanpassing? 
Ondanks dat mijn leven helemaal anders is, heb ik niet het gevoel dat ik me veel moet aanpassen. Ik heb minder stress en mijn leven is minder gestructureerd. Het valt af te wachten wanneer ik de adrenaline kicks van de wedstrijden ga beginnen te missen.

Waar haalde je vroeger de meeste voldoening uit? En nu?
Ik haalde altijd veel voldoening uit doelen stellen, er keihard voor werken en ze vervolgens bereiken. Zeilen vond ik altijd leuk, maar winnen nog veel leuker! Studeren lag me ook. Ik was namelijk zo fier fier als een gieter als ik goede punten behaalde. Nu is dit nog steeds zo, voor eender welk project ik doe.

Vind je het moeilijk om met zeilen in aanraking te komen?
Sinds ik gestopt ben heb ik niet meer gezeild. Op dit moment mis ik de topsport niet, maar dit kan nog omslaan. Time will tell! Ik volg het Olympische zeilen in ieder geval wel op de voet en heb nog heel regelmatig contact met de zeilers uit het team.

Wat is de grootste les uit de topsport die je graag wil meegeven aan anderen?
De grootste les is het ‘besef hoe belangrijk een goede balans in je leven is’. Het is heel gemakkelijk om jezelf te verliezen in topsport en om te blijven gaan en te blijven zwoegen op details. Je moet keihard kunnen zijn voor jezelf, maar soms moet je ook kunnen relativeren. Dit is niet altijd gemakkelijk, maar wel cruciaal in het bereiken van de top.

 

Sprekers in dit artikel