Koers is Religie – Johan Museeuw

Koers is Vlaamse Religie – De link met Johan Museeuw

Als een ware karavaanstoet zal het wielerpeloton de komende weken België van voorjaarsklassieker tot voorjaarsklassieker doorkruisen. Afgelopen weekend hield het wielercircus op zaterdag al halt in Gent voor “Omloop het Nieuwsblad” en ‘s zondags passeerde de stoet Kuurne-Brussel-Kuurne. Maar reikhalzend kijkt heel Vlaanderen eigenlijk al uit naar de climax en hoogmis van het voorjaar “De Ronde”, “Vlaanderens Mooiste”, “Tour of Flanders”. Het beloven spannende weken te worden in wielerminnend Vlaanderen waar koers zoveel meer is dan een sport . Het is uitgegroeid tot een ware volksreligie waar men goden adoreert, waar de 14e zondag van het jaar heilig is en de koers de kerk overstijgt. En laat dat net het thema zijn van tentoonstelling “Koers is Religie”, waarvan sportspreker Johan Museeuw het gezicht is.

De Paterskerk van Roeselare vormt het tijdelijke decor van deze met de provinciale Erfgoedsprijs bekroonde expo. De intrigerende relatie tussen koers en religie staat centraal.

Johan Museeuw

Het gezicht van de campagnefilm is sportspreker Johan Museeuw. Van alle renners heeft hij misschien wel de grootste link met de thema’s die in de expo worden aangesneden. Hij won drie keer de Ronde van Vlaanderen en was evenveel keer de beste in de Helleklassieker Parijs-Roubaix.

De Leeuw van Vlaanderen had nochtans een klein hartje. Hij koerste steevast met paternoster en droeg lange tijd een scapulier op de helm. Johan kende triomf en tragiek: hij werd Wereldkampioen in 1996, maar in 1998 sloeg het noodlot toe. Hij viel een week na zijn indrukwekkende derde rondezege in het gevreesde bos van Wallers en brak zijn knieschijf.  Johan herrees en won Parijs-Roubaix nog tweemaal (2000, 2002). Tussenin had hij een motorongeluk. Johan had zijn paternoster naar eigen zeggen op twee cruciale momenten niet bij: in 1998 toen hij viel in het bos van Wallers en in 2000 bij zijn zwaar motorongeval. “Toeval of niet?” orakelde hij nadien.

Als voormalig wielrenner en gezicht van de expo is Johan Museeuw beschikbaar om zijn verhaal en levenservaringen te delen tijdens presentaties en interviews. In een interactieve bijdrage neemt hij u mee in de wondere wereld van het wielrennen. Verder is hij inzetbaar voor het geven van fietsclinics, zowel onder de vorm van tourtochten voor de recreatieve fietser, als technisch advies voor een wielerploeg. Een unieke twist op een bedrijfsevent van uw firma.  Meer informatie vindt je hier! Johan Museeuw spreker boeken

Voor de geïnteresseerden van de expo ‘Koers is Religie’: Deze is nog te bezoeken tot en met Paasmaandag 2 april 2018.

Sprekers in dit artikel