Een nieuwe carrière na het leven als topsporter

Ilse Heylen presteerde het om binnen een harde sport als judo 20 jaar aan de top te blijven. Ze behaalde een bronzen medaille op de Olympische Spelen van Athene 2004. Na haar carrière als judoka richtte ze, samen met haar man en coach Olivier Berghmans, haar eigen Ilse Heylen Judo Academy op. Deze academy ontwikkelt zowel voor bedrijven, scholen als particulieren activiteiten op maat zoals teambuilding, workshops en persoonlijke fitness coaching. Ontdek hier haar verhaal over de stap van topsport naar het ondernemen en de parallellen tussen beide werelden.

Hoe kwam je op het idee een Judo Academy op te richten?
Al tijdens mijn actieve carrière kwamen Olivier en ik op het idee om iets te doen met onze ervaringen binnen en buiten de sport. We wilden het niet verloren laten gaan door deze ten dienste te stellen van mensen die we hiermee sterker en beter kunnen maken. Zo werd vrij snel na het beëindigen van mijn carrière de ‘Ilse Heylen Judo Academy’ geboren. Onze Academy is niet alleen gefocust op judo, want naast de begeleiding van aanstormende toppers, helpen we ook werknemers, bedrijven, scholen en particulieren.

Wat zijn volgens jou de parallellen tussen topsport en ondernemen?
Er zijn echt veel parallellen tussen deze twee werelden. Welke dat zijn geef ik ook mee aan de hand van voorbeelden in mijn presentaties. Flexibiliteit, zin voor initiatief, zelfvertrouwen, omgaan met stress, etc.… Het zijn maar enkele zaken die zowel een ondernemer als een topsporter moet beheersen. De passie voor het vak, of het nu om ondernemen of om sport op het hoogste niveau gaat, blijft voor mij wel de belangrijkste factor.

De passie voor het vak, of het nu om ondernemen of om sport op het hoogste niveau gaat, blijft voor mij de belangrijkste factor.

Waar haal jij nu het meeste voldoening uit?
De zaken waar ik voldoening uit haal, zijn voor mij tegenwoordig vrij divers. Vroeger was dit op het podium staan of mijn tegenstander met een perfecte worp tegen de mat gooien. Nu ben ik blij als mijn leerlingen op het podium staan, maar evenzeer als ik zie welke vorderingen ze maken. Als mensen me aanspreken na een presentatie, zeggen hoeveel ze ervan hebben genoten en spontaan vertellen wat ze er allemaal van opgestoken hebben, voel ik me trots. Anderen warm maken voor judo en plezier laten beleven op de tatami geeft ook enorm veel voldoening. Vooral als kinderen na mijn initiaties zeggen dat ze het leuk vonden.

Wat is de grootste tip die je wil meegeven aan (startende) ondernemers uit je eigen ervaring als topsporter en ondernemer?
Er zijn veel administratieve en wettelijke vereisten waarmee je rekening moet houden. Het vergt veel tijd en geduld om alles nauwgezet in orde te brengen, maar de passie voor het vak blijft voor mij het allerbelangrijkste. Als de passie er is, ben je bereid om alle nodige opofferingen te maken. Soms is dat ook echt nodig. Ik verzeker je wel één ding. Uiteindelijk is het zeker en vast de moeite waard!

Ben je benieuwd naar het volledige verhaal van Ilse Heylen? Neem contact met ons en boek haar voor jouw event!