Internationale Dag van de Sport voor Ontwikkeling en Vrede

Vandaag, 6 april is het de Internationale Dag van de Sport voor Ontwikkeling en Vrede. Een dag die in leven is geroepen door de Verenigde Naties om de positieve rol die sport en lichaamsbeweging spelen in gemeenschappen en in het leven van mensen overal ter wereld.

Vandaag de dag is deze boodschap meer dan ooit relevant. Volgens de Verenigde Naties heeft sport bewezen een instrument te zijn voor het bevorderen van vrede en ontwikkelingsdoelen. Door het beoefenen van een sport kan je tolerantie en respect bijleren. Iedereen kan via sport een legende worden, het levert een bijdrage aan de empowerment van vrouwen en jongeren, individuen en gemeenschappen.

De wereld vandaag moet vele uitdagingen trotseren: armoede en honger, klimaatveranderingen, een pandemie, oorlogen…Het is meer dan ooit tijd om samen te komen als een team en samen te werken aan een betere toekomst.

“Sport heeft de kracht om de wereld te veranderen; het is een grondrecht en een krachtig instrument om sociale banden te versterken en duurzame ontwikkeling en vrede, alsook solidariteit en respect voor iedereen te bevorderen[1]

Bij SportSpreker staan wij volledig achter deze boodschap. Wij weten dat sport de kracht heeft om de wereld te veranderen. Sport brengt mensen samen en laat ze even al hun problemen vergeten. Denk maar aan hoe we samen voor een groot scherm staan als de Rode Duivels moeten spelen op een WK. Of hoe we na 2 jaar weer op het parcours van de Ronde van Vlaanderen onze favoriete renner naar een topnotering kunnen schreeuwen. Of hoe we zelf zo opgaan in de sport die we graag beoefenen, of dat nu voetballen, wielrennen of tennis is.

Dus laat ons vandaag extra stil staan bij de kracht van sport. En tijdens het sporten even alle zorgen vergeten en genieten van het moment!

[1] https://www.un.org/en/observances/sport-day