Een spreker uit de voetbalwereld, een meerwaarde voor je bedrijf of organisatie

Profvoetballers maken tijdens hun loopbaan kennis met meerdere leiderschapsstijlen en motivatietechnieken. Ze komen voor hun club of nationaal elftal vaak in het buitenland en maken hierdoor kennis met verschillende culturen en vormen van communicatie.

Omgaan met druk en verwachtingen
Topsporters moeten van jongs af aan leren omgaan met veel druk. Als voetballer moet je gedurende de volledige loopbaan blijven presteren en aan hoge verwachtingen voldoen. Zo krijg je als aanvaller, denk maar aan Luc Nilis, meteen te maken met openlijke druk en kritiek als je enkele wedstrijden niet scoort.

Leiderschap
Een voormalig profvoetballer kwam in zijn carrière zonder twijfel in contact met leiderschap. Of hij zelf een leider was in de kleedkamer of een leider volgde, meerdere leiderschapsstijlen passeerden de revue.

Verschillende culturen
De omgeving van bedrijven wordt steeds multicultureler. Door de globalisering komen werknemers en klanten uit steeds meer verschillende achtergronden. In de voetbalwereld waar kleedkamers bestonden uit een mengelmoes van culturen was dit al langer zo. Een voorbeeld: In zijn tijd bij Ajax werkte Wesley Sonck samen met spelers van 14 verschillende nationaliteiten. Een profvoetballer leert dus van kleins af aan omgaan met diversiteit binnen een team.

Coachings- en motivatietechnieken
In bijna alle gevallen werkt een voetballer gedurende zijn loopbaan samen met verscheidene trainers. Ze komen vaak in contact met verschillende manieren van coaching en tal van motivatietechnieken. Vele voetballers maken na hun carrière als actief voetballer de overstap naar het trainerschap, waarbij ze aan de slag gaan als coach bij topploegen. Denk maar aan een Eric Gerets, Jan Ceulemans en Franky Van der Elst.

Teamwork
Passes die de elf spelers aan elkaar geven op het voetbalveld kan je vergelijken met de lijnen die verschillende afdelingen in een organigram met elkaar verbinden. Hoe omvangrijk je bedrijf mag zijn, iedere pass of lijn is belangrijk om uiteindelijk voor het doel te komen en te scoren, m.a.w. om je bedrijfsdoelstellingen te behalen. Allesbepalend is teamwork en laat voetbal nu net een ploegsport zijn waarbij teamwork een bepalende factor is.

Geïnteresseerd in een SportSpreker uit de voetbalwereld zoals Wesley Sonck, Luc Nilis, Eric Gerets, Jean-Marie Pfaff, Jan Ceulemans, Franky Van der Elst? Neem dan zeker contact met ons op voor de mogelijkheden!