Duel van de Lage Landen

In deze blog kan je alle updates vinden in verband met het duel van de Lage Landen aanstaande vrijdag (03/06/2022).

Aanstaande vrijdag staat het duel van de Lage Landen op de agenda. België vs. Nederland. SportSpreker vs. SportsSpeakers. De 2 landen staan tegenover elkaar en het belooft een intens duel te worden. Uiteraard met het nodige respect. Moesten de gemoederen toch oplopen hebben we 2 tops-scheidsrechters die alles in goede banen kunnen leiden. Voor Nederland is dat Björn Kuipers. Björn floot maar liefst 433 wedstrijden, waarvan 3 op het WK voetbal van 2014. Aan Belgische kant is dat Bram Van Driessche, Bram floot meer dan 150 wedstrijden. Maar in tegenstelling tot Björn is Bram nog steeds actief als scheidsrechter. De 2 mannen fluiten alvast de voorbereidingsweek af voor het duel aanstaande vrijdag.

Elke team heeft natuurlijk ook spelers nodig. Daarom stellen we vandaag van beide teams voormalige sterspelers voor. Beginnen doen we met Wesley Sonck de Belgische international die zijn debuut maakte in eerste klasse bij RWDM. Nadat hij ook voor Germinal Ekeren speelde, waar hij een seizoen Franky Van Der Helst als trainer had, vertrok Wesley naar Genk. Daar stond Johan Boskamp langs de zijlijn. Hierna speelde hij nog voor Ajax, Borussia Mönchengladbach, Club Brugge, Lierse en Waasland-Beveren. Momenteel is Wesley trainer van de Rode Duivels U18 en spreker voor SportSpreker. Wesley kan enthousiast en vol passie vertellen over coaching, samenwerken in groep, samen doelen stellen en samen dromen najagen. Dankzij zijn eerlijkheid en gevoel voor humor is hij in staat om het publiek een originele kijk op de prachtige wereld van het topvoetbal mee te geven.

Tegenover Wesley staat John Heitinga. Een voormalig Nederlandse profvoetballer en huidig voetbaltrainer. John begon en eindige zijn carrière bij Ajax. Hij debuteerde in 2001, in een match tegen Feyenoord. John speelde ook bij Athletica Madrid, Everton, Fulham en Hertha BSC. Door zijn jarenlange ervaring als voetballer en aanvoerder weet hij als geen ander een link te leggen naar deze thematiek. John presenteert over omgaan met tegenslagen, leiderschap, teambelang en talentontwikkeling.

Elke ploeg heeft natuurlijk ook een doelman nodig. Gelukkig lopen er in Nederland en België enkele topkeepers rond. In Nederland hebben we de topper Hans van Breukelen. Hans maakte zijn debuut bij het eerste elftal van FC Utrecht. Hierna verhuisde hij naar Nottingham Forrest. Maar zijn topperiode beleefde hij bij PSV. Hij werd er 6 keer landskampioen, won 3 keer de KNVB beker en een Nederlandse Supercup. Maar het hoogtepunt was de Europacup 1. Waar hij in de finale de beslissende penalty pakte! Hans was een topkeeper en is een topspreker. Voorbeelden van zijn inspirerende en enthousiaste presentaties zijn ‘De kracht van het individu, maar de macht van het collectief’ en ‘De zeven eigenschappen van succes’. Daarnaast richt Hans zich sinds kort op ‘Maak je comeback’. Zowel aan de hand van een presentatie of interactieve workshop betrekt hij het publiek bij zijn presentaties en probeert ze te prikkelen.

De Belgische aanhanger van Hans is Jean-Marie Pfaff. De Belgische international maakte zijn debuut in ’73 bij KSK Beveren. Hierna verhuisde hij naar Bayern München. Midden jaren ’80 veroverde hij samen met de ploeg drie landstitels op een rij. Na zijn tijd bij Bayern keerde Jean-Marie terug naar België waar hij speelde bij Lierse. In 1989 keepte hij ook nog een seizoen in het Turkse Trabzonspor, waar hij 1990 een punt zette achter zijn carrière. Niet alleen op het veld, maar zeker ook daarnaast maakte Jean-Marie indruk. Jean-Marie kan als geslaagd topsporter en zakenman boeiende koppelingen maken tussen het bedrijfsleven en de sport. Hij is een graag geziene gast voor actes de présences, penalty schieten en voetbalworkshops.

Achter elke teamoverwinning zit natuurlijk ook een tactisch genie. Deze zullen zowel België als Nederland nodig hebben om de overwinning te behalen. We lichten enkele topcoaches uit die in het verleden al bewezen hebben dat ze het spelletje zeer goed begrijpen. Voor Nederland is dat Guus Hiddink. Guus is zelf ook voetballer geweest, maar zijn grootste successen heeft hij gekend als trainer. Hij was trainer van onder meer PSV, Valencia, Real Madrid, Chelsea en Anzji Machatsjkala. Als bondscoach leidde hij de nationale elftallen van Nederland, Zuid-Korea, Australië, Rusland, Turkije, China –21 en Curaçao.  Guus slaagt erin mensen voor zich te winnen en is daarmee de ultieme belichaming van een ‘people’-manager; slim, innemend, scherp en gezaghebbend. Guus is inzetbaar voor presentaties en lezingen waarin hij zijn visie deelt op onderwerpen als teambuilding, samenwerking, leiderschap en coaching

De Belgische topcoach die we uitlichten is Yannick Ferrera. Yannick is een voormalig voetballer en was hoofdtrainer bij verschillende clubs, onder meer bij Sint-Truidense VV, Standard Luik, KV Mechelen en Waasland-Beveren. Hij is daarnaast een geboren motivator en leider die graag deelt en leert. Zijn benadering is gebaseerd op menselijke waarden, zelftranscendentie en leiderschap. Hij is vertrouwd met het spreken voor grote groepen. Hij is bereid om aan bedrijven zijn coaching- en managementervaringen te delen. Hij baseert zich op waarden als openheid, leiderschap en het nastreven van een gemeenschappelijk doel.