Drie vragen aan Jef Geys!

In de drie vragen aan blog stellen wij onze sprekers drie vragen over hun carrière. Deze week is het de beurt aan Jef Geys!

Wat was jouw grootste motivatie om als vermoeidheidsexpert aan de slag te gaan?
Het is tot op vandaag nog een groot onontgonnen terrein. Ga gerust na: welke coach, trainer of gezondheidswerker vertrekt vanuit de vraag: ‘Is het lichaam wel voldoende adaptief om gecoacht en getraind te worden?’. Een vermoeid lichaam is NIET trainbaar en een training of therapie zal dan ook niet altijd de gewenste effecten hebben. Ik heb vandaag reeds meer dan 8000 individuele testen gedaan en de cijfers liegen er niet om. 7 op de 10 mensen ervaart enige vorm van vermoeidheid/energieverlies etc. We zijn allemaal op zoek naar methoden of programma’s om fitter te worden. Doch zijn vandaag 99% van de programma’s geschreven vanuit ervaringen/veronderstellingen van de gezondheidswerker. Er is geen dagelijkse testing om de reacties van het lichaam te bekijken op de gegeven adviezen. Dit beschouw ik vandaag als een grote blinde vlek en dat is de reden dat we primair dienen te focussen op herstel.

Wat is het mooiste leermoment uit jouw carrière?
Het leermoment dat voor mij zeer bepalend is geweest in wat ik vandaag doe ervaarde ik als een professionele wielrenner. Ik was jong, ambitieus en vol geloof in eigen kunnen. Daarom had ik een gans team van experts rondom mij verzamelt om me de beste begeleiding te geven (sportarts, masseur, kinesist, voedingsdeskundige, sportpsycholoog, trainer). Ik volgde elk advies nauwlettend tot ik één week voor aanvang van de RVV overtraind geraakte. Op het moment was ik zwaar teleurgesteld en zat ik een tijdje in de put – weg droom. Later ben ik tot het besluit gekomen en dat geldt vandaag (20 jaar later) nog steeds dat een multidisciplinaire aanpak eerder een verzwakking is dan een versterking. Ik geloof niet in hoe de aanpak vandaag wordt georganiseerd. Ook al spreekt men graag over een totaalaanpak. Elke gezondheidswerker blijft op zijn/haar terrein zonder dat er vanaf het begin een totale fysiologische/biochemische analyse is van wat, wanneer en hoe men de training/therapie dient te organiseren. Dit alles dien je te zien in het domein van gezondheid en niet in het domein van pathologie. Hiermee wil ik zeggen dat de ‘timing’ van een gezondheidsadvies, wanneer doe je wat, DE bepalende factor is of iets werkt of niet.

Hoe zou jij jezelf omschrijven als spreker tijdens events? Wat zijn je sterke punten?
Ik ben een passievolle interactieve spreker die de audience weet te boeien door het vertellen van een story over andere thema’s als energie, vermoeidheid, herstel, stress en het hebben van een burn-out. Story bevat inzichten en praktijkvoorbeelden om een situatie te schetsen rond bv stress om daarna concrete oplossingen aan te bieden volgens de nieuwste inzichten.

Meer informatie over Jef als spreker? Neem contact op met SportSpreker.