De link tussen duurzaamheid en sport

Duurzame ontwikkeling, de ecologische voetafdruk, groene energie. In onze huidige maatschappij zijn deze begrippen niet meer weg te denken. Al ooit gehoord van Earth Overshoot Day? Op deze jaarlijkse dag hebben we op onze planeet net zoveel grondstoffen en voedingswaren opgebruikt als wat de Aarde in één jaar tijd terug kan opbrengen en verwerken. Schrikwekkend genoeg valt deze doemdag steeds vroeger op het jaar. In 1981 was dat nog december, in 2017 was het al op 2 augustus. Kenners voorspellen dat we dit jaar niet beter gaan doen. Sterker nog, we gaan augustus niet eens meer gaan halen. Eind juli zijn de meest recente voorspellingen.

Vooraleer we massaal beginnen panikeren, zijn er toch een paar dingen waar we ons aan kunnen optrekken. Zo is MVO, ofwel Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen, het nieuwe modewoord in de bedrijfswereld. Bedrijven proberen steeds vaker vrijwillig op systematische wijzen economische-, sociale- en milieuoverwegingen in acht te nemen en te implementeren in de gehele bedrijfsvoering. Duurzaamheid komt steeds hoger op de agenda van bedrijven.

Hoewel bedrijven het goede voorbeeld proberen te geven, doet de Belgische sportwereld toch net iets beter. Zo worden de laatste nieuwe sportinfrastructuur steeds energie- en milieuvriendelijker. In het ontwerp staat de aandacht voor duurzaamheid centraal. Het project “Ecosportief, sporten doe je spoorloos!” is één van de initiatieven in Vlaanderen voor duurzaamheid. Samen met organisaties uit de sport en met steun van de Vlaamse overheid biedt men instrumenten aan op maat van de lokale sportsector om duurzaamheid en milieuzorg concreet aan te pakken.

Ondanks dat duurzaamheid een brandend actueel thema is, besteden veel bedrijven niet veel aandacht aan dit onderwerp. Het is daarom wellicht eens interessant om iemand uit te nodigen met de nodige expertise uit een wereld die hier volop mee bezig is, de sportwereld!

De avonturier Wilco van Rooijen beklom alle zeven toppen van de ‘Seven Summits’, waaronder de Mount Everest en doorkruiste Afrika en Australië. Naast expedities is hij ook nog actief met zijn duurzame project: ‘South Pole, Solar Powered’. Door zijn bijzondere ervaringen kan hij alles vertellen over duurzaamheid en innovaties. Zijn presentaties worden versterkt door adembenemende foto’s en indrukwekkend videomateriaal van tijdens zijn expedities.

Neem zeker contact met ons op voor de mogelijkheden!