De link tussen de sport- en bedrijfswereld!

De sport- en bedrijfswereld lijken deel uit te maken van twee totaal verschillende werelden, maar is dit wel zo? Als we dieper inzoomen zijn er meer dan genoeg gelijkenissen te vinden. Topsporters en werknemers willen allebei hun potentieel zo goed mogelijk benutten om hogerop te raken. Zaken zoals zelfontplooiing, jezelf iedere dag verbeteren en op korte- en lange termijn prestaties neerzetten staan centraal bij beide werelden. De manier waarop men dit doet, lijkt enorm op elkaar.

Hard work beats talent when talent doesn’t work hard
In zowel de sport- als de bedrijfswereld valt alles samen met de opleiding van het talent. Alleen maar teren op talent is niet verzilverbaar, daarom is een opleiding heel belangrijk. Natuurlijk zijn kenmerken als leiderschapskwaliteiten, doorzettingsvermogen en inzicht grotendeels aangeboren, maar deze bieden echter geen garantie op succes. Kennis en vaardigheden moeten uitgediept worden tot er een interessant profiel ontstaat met vele capaciteiten. Hiervoor is ook een goede training nodig. Investeren in opleidingen is zowel voor sporters als voor bedrijfsleden de gouden regel om in de toekomst vooropgestelde doelstellingen makkelijker en efficiënter te kunnen behalen. Dit gaat echter niet gepaard zonder opofferingen. Iets waar een topsporter zeker over mee kan praten!

The power of passion
Onder motivatie verstaan we de zin om iets te doen. De bereidheid tot het verrichten van een bepaald gedrag en de katalysator die mensen aanspoort tot het uiterste te gaan en grenzen te verleggen. De belangrijkste vorm is intrinsieke motivatie, de motivatie die vanuit jezelf komt. (Voormalig) sporters weten als geen ander hoe het is om keer op keer deze intrinsieke motivatie terug te vinden om vervolgens de lat hoger te leggen. Net zoals in de sport- is in de bedrijfswereld motivatie heel belangrijk om goed te kunnen scoren. Af en toe jouw team een extra motivatie boost geven kan wonderen verrichten!

Together each achieves more
Een voetbalploeg bestaat uit elf veldspelers. Een keeper die zijn doel verdedigt, verdedigers die de andere partij moeten afstoppen en aanvallers die zoveel mogelijk moeten scoren. Ieder team heeft een juist evenwicht nodig tussen verschillende spelers om de balans in de ploeg te bewaren. Dit is niet anders in ondernemingen. Topmanagers die het denkwerk verrichten, managers die toezicht houden en werknemers die werkzaam zijn per afdeling en daar hun specialisme in uitoefenen. Ondanks de verschillen onderling moeten ze zich als één team opstellen om succesvol te zijn.

Every dream needs a team, every team needs a dream
Iedereen kan zijn eigen rol hebben, maar zonder een goede samenwerking vallen de puzzelstukjes niet in elkaar. Teamwork is de lijm die uiteindelijk al deze kleine puzzelstukjes met elkaar verbindt en het is de smeerolie die het bedrijf soepel laat draaien. Dit belang primeert ook in de sportwereld. Prestaties en overwinningen zijn niet te danken aan individuen, maar aan een heel team, zelfs individuele sporten waar één persoon de prestaties levert. Zonder een goed team rondom de sporter zouden resultaten veel minder rooskleurig zijn. Van een trainer en mental coach tot sportdokter. Allemaal leveren ze hun bijdrage. Dit team moet nauw samenwerken om de prestaties van de sporter naar een hoger niveau te tillen. Zoals het motto luidt: “Alone we can do so little, together we can do so much.”

Act like a coach
Geboren leiders zijn leiders die van nature hun manschappen door vuur kunnen laten gaan. Een manager die zijn team op het juiste moment weet te prikkelen om het best mogelijke uit iedere situatie weet te halen is goud waard! Het equivalent hiervan in de sportwereld is de kapitein of coach die zijn verantwoordelijkheid oppakt en de ploeg op sleeptouw neemt doorheen alle situaties.

Conclusie
De sport- en bedrijfswereld vertonen dus meer gelijkenissen, dan men op het eerste zicht zou vermoeden. Opleiding, rollen, teamwork, motivatie en leiderschap zijn maar enkele ervan. Het brandend verlangen dat mensen hebben naar iets waar ze een grote liefde voor hebben, werkt overschrijdend. Passie is niet enkel het belangrijkste aspect op vlak van sport- en het bedrijfsleven, dit is het meest belangrijke in alle onderdelen van ons leven om iets te bereiken.

Omdat beide werelden nauw bij elkaar aansluiten en men van elkaar inspiratie op kan doen biedt SportSpreker sprekers aan uit de sportwereld. Zij kunnen over bovenstaande thema’s hun eigen ervaringen delen en hun unieke verhaal brengen op jouw bedrijfsevenement.

Benieuwd naar het verhaal van een voormalig- of huidig topsporter als Evi Van Acker, Sven Nys of Luc Nilis. Neem dan contact met ons op!